Nagyvilág

2010.04.16. 20:03

VULKÁNI HAMU: A mérések szerint enyhül az izlandi vulkán kitörése

<p>Fokozatosan enyhül az izlandi vulkán kitörése, a mérések szerint csökken ugyanis a nyomás a tűzhányóban - közölték pénteken vulkanológusok.</p>

Azt azonban nem tudták megmondani, mikor érhet véget a tűzhányó aktív működése, amelynek hamufelhője miatt a második világháború óta nem tapasztalt leállás van az európai és részben a globális légiközlekedésben.


"A mérések nyomáscsökkenésre és ezzel összefüggésben a kitörés enyhülésére utalnak" - mondta az Izlandi Egyetem szakértője, Armann Höskuldsson. Sigrun Hreinsdottir geofizikus szerint az Eyjafjallajokull gleccser környékén elhelyezett berendezések azt jelzik, hogy a magmanyomás csökken, mindebből azonban nem lehet levonni olyan következtetést, amelynek alapján meghatározhatnák a kitörés végét. Az Eyjafjallajokull gleccser alatt nyugszik a tűzhányó.

Az izlandi vulkánkitörések a múltban eltérő ideig tartottak. Volt, amelyik néhány nap alatt lezajlott, de volt olyan, amelyik egy évig is elhúzódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!