Nagyvilág

2010.04.02. 16:36

Papi pedifil-botrányok már a dánoknál is

<p>Eddig 15-en jelentkeztek Dániában, hogy katolikus papok áldozatai voltak gyerekként - közölte a dán média pénteken. Az 1940-es és 50-es években történtek a visszaélések, legalábbis a bejelentõk szerint.</p>

Közben az osztrák papok áldozatait képviselõ szervezet pénteken azt közölte, hogy több mint 170 visszaélésrõl kaptak eddig bejelentést a két héttel ezelõtt elindított telefonos forródróton.

"Olyan esetekrõl értesültünk az osztrák katolikus intézményeknél az 1960-as és 70-es években folytatott nevelési módszerek kapcsán, amelyekre csak egyetlen szót tudok használni: szadizmus" - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Holger Eich, az áldozatokat képviselõ csoport vezetõ pszichológusa.

Eich azt mondta, hogy eddig 174 esetrõl kaptak értesítést, ezek 43 százaléka fizikai erõszakkal, 34 százaléka szexuális erõszakkal, 23 százaléka pedig lelki terrorral kapcsolatos. A pszichológus közlése szerint az áldozatok 68, a tetteseknek pedig 74 százaléka férfi.

"Az áldozatok azt akarják, hogy végre hallgassák meg õket, hogy ismerjék el a velük történt igazságtalanságokat, hogy derüljön ki, min mentek keresztül, és hogy lelkileg meggyógyuljanak. És azt is akarják, hogy a tettesek vallják be, mit mûveltek, mert csak ezután lehet szó a megbocsátásról" - mondta a csoport egyik alapítója. Manfred Deiser szerint az áldozatokat nem az motiválja, hogy pénzbeli kártérítést kapjanak.

Deiser azt közölte, hogy minden egyes ügyet megvizsgálnak, és ha bizonyítékok kerülnek elõ, akkor pert indítanak. Az osztrák törvények csak az egyéni pereket engedik, csoportosan nem lehet fellépni, még akkor sem, ha ugyanabban az ügyben lépnek fel a sértettek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!