Nagyvilág

2010.04.15. 15:01

LENGYEL ELNÖK: nincsen bizonyíték a pilóták befolyásolására

<p>Nincsen bizonyíték arra, hogy a lengyel elnöki repülõgépen utazó tisztségviselõk utasították leszállásra a gép pilótáit. Ezt az Interfax orosz hírügynökség jelentette csütörtökön, a nyomozáshoz közel álló emberre hivatkozva.</p>

A szombaton lezuhant gép pilótái rossz idõjárási körülmények között, a légi irányítás javaslatát figyelmen kívül hagyva kísérelték meg a leszállást az oroszországi Szmolenszk repülõterén.

A baleset okait vizsgáló nyomozók semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy a gépen utazó magas rangú tisztségviselõk közül bárki is nyomást gyakorolt volna a pilótákra - idézte az orosz hírügynökség a nyomozást jól ismerõ, névtelenül nyilatkozó embert. A pilótafülkében zajló beszélgetéseket rögzítõ fekete doboz adatai között nem találtak befolyásolásra utaló jeleket - közölte a hírügynökség.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt, és több magas rangú lengyel tisztségviselõt szállító lengyel elnöki gép sûrû ködben kísérelte meg a leszállást, annak ellenére, hogy az irányítótorony másik repülõteret javasolt. A baleset után többen is felvetették, hogy a lengyel elnök utasította a leszállásra a pilótákat, mert mindenképpen ott akart lenni a katyini mészárlás hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!