Nagyvilág

2010.04.22. 17:16

Hat gyanúsított ellen ejtették a vádat a foci-hulligánok elleni perben

<p>Ejtették a vádat hat szerb foci-szurkoló ellen, akik az ügyészség szerint megfenyegettek egy szerb újságírónõt. Az ügyészség azt közölte, hogy meglepte õket a belgrádi bíróság döntése, és fellebbezni fognak.</p>

A bíróság szerint a hat szurkoló nem jelentett veszélyt Brankica Sztankovics biztonságára, habár nyilvánosan sértõ megjegyzéseket tettek az ismert újságírónõre, aki a futball-huliganizmus ügyében vizsgálódik.

Az B92 díjnyertes munkatársa azt állítja, hogy több életveszélyes fenyegetést kapott, amióta közzétette például olyan gyanúsítottak nevét és fényképét, akiknek közük volt a francia Brice Taton tavalyi, belgrádi összeveréséhez, illetve halálához.

Szerdán tizenöt embert állítottak bíróság elé Belgrádban a francia fociszurkoló tavaly szeptemberi megtámadása, majd halála miatt. Brice Tatont 2009. szeptember 17-én, a szerb fõváros központjában a Partizán Belgrád és a francia Toulouse csapatának mérkõzése elõtt támadták meg. A szerencsétlen férfit úgy összeverték és összerugdosták, hogy súlyos sérüléseibe késõbb belehalt a kórházban. A szerb rendõrség késõbb azt közölte, hogy több mint egy tucat gyanúsítottat vettek õrizetbe, és többségük 18 és 22 év közötti fiatal.

Tomo Zorics, a belgrádi ügyészség szóvivõje csütörtökön azt közölte, hogy az ügyészséget meglepte a hat vádlott felmentése, és fellebbezni fognak. Zorics azt mondta az AFP-nak, hogy "azért emeltek vádat ellenük, mert a futball-huliganizmus elleni küzdelemmel párhuzamosan ezzel is jelezni kívánták: a hatóságok biztosítani akarják az újságírók zavartalan munkáját."

Az újságírónõ elleni fenyegetés miatt emelt vád a maga nemében az elsõ volt Szerbiában, ahol nemrég megváltoztatták a BTK-t, hogy több védelmet kapjanak a sajtó munkatársai.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!