Nagyvilág

2010.03.23. 06:44

Atomreaktort fejleszt Bill Gates

<p>Új generációs atomreaktort épít a világ második leggazdagabb embere és a japán Toshiba cég - közölte kedden a Nikkei gazdasági lap.</p>

Az újfajta erõmû a tervek szerint száz évig lesz mûködõképes anélkül, hogy cserélnék benne a fûtõelemeket. A jelenlegi technológia alapján mûködtetett reaktorokban a hasadóanyagot néhány évenként cserélni kell.

A Toshiba és a Bill Gates érdekeltségi körébe tartozó TerraPower az úgynevezett Traveling-Wave Reactor (TWR) technológiát fejlesztené. Az ilyen reaktorok olyan gyengített uránt (U-238-as izozópot) használnak, amelybõl több mint 1 millió tonna található a világ atomhulladék tárolóiban. Ez ugyanis az atomipar hulladéka. TWR technológiával mûködõ reaktorok a számítások szerint 100 ezer és 1 millió kilowatt közötti teljesítményre képesek. TWR mûködésének kulcsa egyébként azoknak az anyagoknak a kifejlesztése, amelyek hosszú idõn át ellenállnak a nukleáris reakciónak. Ez akár egy évtizedig is eltarthat.

A technológia egyébként a TerraPower szüleménye, a Toshiba magát az atomerõmûvet gyártaná. A japán cég korábban már kifejlesztett egy olyan hagyományos atomreaktort, amely 30 évig képes folyamatosan mûködni ám legfeljebb 10 ezer kilowattos teljesítményre képes. Kivitelezési engedélye még nincs. Ezt a tervek szerint még az idén megkapja.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!