Nagyvilág

2010.02.07. 09:52

Urándúsításra adott parancsot az iráni elnök

<p>Elrendelte az iráni elnök, hogy kezdjék meg az urán 20 százalékra való feldúsítását. Vasárnap együtt jelent meg egy sajtótájékoztatón Dr. Ali Akbar Salehivel, az iráni atomprogram vezetõjével.</p>

Az állami tévében élõben közvetített beszédében az iráni elnök kijelentette: "Mint mondtam, két-három hónapja van a nyugati országoknak, ha nem lesz megegyezés, elkezdjük mi magunk" - mondta Mahmúd Ahmedinedzsad hozzátéve: "Most Dr. Salehi, kezdjék meg a centrifugákkal a 20 százalékosra való dúsítást". A hasadóanyagot egy teheráni kutatóreaktorba szánják.

A nyugati országok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) legutóbbi ajánlata szerint külföldre szállítanák az uránt, majd az iráni atomerõmûvekbe alkalmas fûtõelemekké alakítanák át. Ezzel Teherán átláthatóbbá tenné atomprogramját. A héten Mahmúd Ahmedinedzsad elnök egy televíziós interjúban még elképzelhetõnek tartotta a külföldi dúsítást, késõbb azonban feltételeket támasztott a megegyezéshez. Irán szeretett volna beleszólni egyebek mellett az urándúsítás helyszínének kiválasztásába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!