Nagyvilág

2010.02.18. 09:04

Sztálin plakátok árasztják el Moszkvát

<p>Sztálint dicsõítõ plakátokkal ünnepli Moszkva a II. világháború végének 65. évfordulóját - jelentették az orosz hírügynökségek. Az emberjogi szervezetek tiltakoznak.</p>

A náci Németország felett aratott gyõzelem emlékére Sztálin-plakátokat helyeznek ki Moszkva számos pontján. A kampány szervezõi szerint a II. világháborús veteránokat tömörítõ szervezetek kérése volt, hogy az akkor Szovjetunió vezetõje helyet kapjon az idei, immár 65. évfordulón.

Az emberjogi csoportok azonnal elítélték az elképzelést. "Minden lehetséges úton tiltakozni fogunk ellene" - mondta Ljudmila Alexejeva, a moszkvai Helsinki csoport vezetõje az Interfax hírügynökségnek hozzátéve: "azok, akik Sztálin portréit ki akarják tenni, a sztálinizmus állami terrorját szeretnék viszontlátni". Hasonló véleményen van a Mozgalom az Emberi Jogokért szervezet is, amely a RIA-Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: Sztálin dicsõítése elfogadhatatlan.

Az 1953-ban meghalt Sztálin egyre gyakoribb feltûnése számos vitát is kiváltott mostanában Oroszországban. Múlt hónapban például egy volgográdi (az egykori Sztálingrád) vállalat jelentette be, hogy egyik üdítõitalának cimkéjén Sztálin lesz a májusban esedékes évforduló alkalmából. Tavaly augusztusban pedig egy moszkvai metróállomást állítottak helyre korhûen - Sztálin képével - a liberálisok legnagyobb megrökönyödésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!