Nagyvilág

2010.02.02. 12:42

Élelmiszerbiztonsági vizsgálat Kínában, újabb melaminos esetek miatt

<p>A kínai kormányzat tíznapos élelmiszerbiztonsági vizsgálatot indított, amely alatt melaminnal szennyezett tejtermékek után kutatnak - jelentette kedden a kínai állami média.</p>

A vizsgálatot azután indították, hogy több cégrõl is kiderült: újrahasználta a 2008-as melaminbotrányból visszamaradt, szennyezett alapanyagokat. A veseelégtelenséget okozó vegyi anyaggal szennyezett tejtermékek hat kisgyerek halálát okozták, és több mint háromszázezren betegedtek meg.
A kínai egészségügyi miniszter egy hétvégi tanácskozás után rendelte el a tíznapos rendkívüli vizsgálatsorozatot, amelynek célja a melaminnal szennyezett termékek kivonása a forgalomból - írta a China Daily címû kínai állami lap. Ezt azután rendelték el, hogy legalább öt cégrõl kiderült, hogy a 2008-as botrány után visszavont szennyezett tejporokat a megsemmisítés helyett újrahasznosították, és visszakerültek a boltok polcaira - írta az újság.

Egy, a China Daily-nek nyilatkozó egészségügyi tisztségviselõ elmondta, hogy a vizsgálat alatt tejboltokat- és üzemeket, élelmiszeripari cégeket, szupermarketeket, és élelmezési cégeket is vizsgálni fognak.

Egy tartományi tejipari szövetség volt vezetõje a lapnak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy bár a 2008-as botrányban érintett cégek visszavonták termékeiket, de egy sem jelentette be, hogy meg is semmisítették azokat. Egy élelmiszerbiztonsággal foglalkozó kutató szerint pedig jelenleg senki sem tudja, hogy mennyi melaminnal szennyezett termék van forgalomban Kínában.

A melaminbotrány 2008 szeptemberében robbant ki. A hivatalos adatok szerint hat csecsemõ meghalt és majdnem háromszázezer gyerek megbetegedett Kínában, miután a nagy mennyiségben vesekövet okozó vegyi anyaggal szennyezett tejterméket fogyasztottak. A ragasztó- és mûanyaggyártásban használt melamint azért adták tejporokhoz, hogy azok fehérjében dúsnak tûnjenek.

A botránnyal kapcsolatban végül 21 embert ítéltek el a kínai hatóságok. Novemberben két embert kivégeztek az ügy miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!