Nagyvilág

2010.02.11. 16:49

Húsz éve szabadult Nelson Mandela

<p>Húsz évvel ezelõtt ezen a napon szabadult ki a börtönbõl Nelson Mandela. Az alkalomból a fokvárosi Victor Verster Börtönnél nagyszabású ünnepséget tartottak, amelyen beszélt az apartheid-ellenes Desmond Tutu érsek is.</p>

Több százan vonultak fel a fegyintézeten kívül, így újra elõadva azt a jelenetet, amikor  Mandela akkori feleségével, Winnie-vel kéz a kézben hagyta el a börtönt 27 évnyi fogság után, öklét a magasba emelve.

Az összegyûlt tömeg egy emberként kiabálta az "Amandla Awethu" (Hatalmat az embereknek) szállóigét, ahogy elhaladtak Mandela hatalmas bronzszobra elõtt. Késõbb az emberek táncolni kezdtek és színes zászlókat lengettek.

A most 91 éves Mandela és ex-felesége sem volt ott a ceremónián, habár egy késõbbi, parlamenti megemlékezésen az elõzetes hírek szerint megjelennek majd.

Az 1918. július 18-án született Nelson Mandela a faji megkülönböztetés ellen küzdõk között Dél-Afrikában és világszerte is a szabadság és az egyenlõség jelképévé vált. Az apartheid, vagyis a dél-afrikai fehér lakosságának feketéket elnyomó rendszere idején 27 évet töltött börtönben. Kiszabadulása után 1994-ben Dél-Afrika elsõ fekete elnökévé választották az ország elsõ demokratikus választásán. Küzdelméért 1993-ban Nobel békedíjjal jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!