Nagyvilág

2007.11.26. 13:01

Iráni katonai gép zuhant az Ománi-öbölbe

<p>Az iráni légierő egyik F4-es vadászbombázója az Ománi-öbölbe zuhant hétfőn reggel - jelentette az IRNA állami hírügynökség. A baleset okáról és az áldozatok számáról nem érkezett jelentés.</p>

Az amerikai gyártmányú gépmanőverezés közben zuhant a tengerbe, Chah Bahar városánál, a pakisztáni határ közelében. Az iráni légierő gépparkjának jelentős része amerikai gyártmányú F4-es, F5-ös és F14-es repülő.

Az 1979-es iszlám forradalom előtt vásárolt gépekhez a perzsa állam nem tud alkatrészeket vásárolni az ország ellen hozott embargó miatt, ezért a szükséges elemek utángyártásával tartja hadrendben repülőit.

Teherán az elmúlt hónapokban többször utalt rá, hogy saját fejlsztésű vadászgépet épített, amelyről néhány felvételt az iráni televíziók is sugároztak. Külföldi szakértők kétkedéssel fogadták a bejelentéseket, mert szerintük Irán nem rendelkezik a szükséges technikai háttérrel és forrásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!