Multimédia

2020.04.27. 14:00

Ámítások és csalások az interneten

A számítástechnika világában gyakran járatlan szépkorúak még inkább kitettebbek az internetes csalásoknak.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A járványügyi helyzetet a bűnözők is igyekeznek kihasználni, és sajnos nemcsak a koronavírus miatt, hanem bizonyos bűncselekmények tekintetében is veszélyeztetettek és kiszolgáltatottak az idősek.

A csalók nincsenek karanténban – hírlevélben számol be a legfontosabb tudnivalókról a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány és Szolgálat. A márciusi hírlevél a szervezet honlapjáról is letölthető, és a kijárási korlátozás alatt elkövethető legjellemzőbb bűncselekmények elleni védekezésről számol be.

Veszélyes álhírek

Megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány és Szolgálatot, és abban kértük segítségüket, hogy adjanak tanácsot: a szépkorúak, idős családtagjaink hogyan tudják hatékonyan megvédeni magukat, mire kell figyelniük.

Mivel az idősek általában ritkábban szörföznek a világhálón, ezért talán nehezebb kiszűrniük a sok információ közül a hiteleset, amiben például fiatalabb hozzátartozóik lehetnek segítségükre.

– Megyénkben is ugyanazok a tendenciák érvényesülnek, mint országosan. Egyik leggyakoribb bűncselekmény napjainkban az internetes álhírek terjesztése. Akár egy téves információközlés is rémhírnek minősülhet – hívta fel a figyelmet Simkó Imre rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója, osztályvezető-helyettese. – Nagyon meg kell tehát fontolni, hogy mit osztunk meg a közösségi médiában vagy weboldalainkon. Ezzel kapcsolatban megyénkben is folyt eljárás az Ózdi Rendőr-főkapitányságnál. Ezenkívül a hírlevelünkben foglaltak szerint kérjük a lakosságot, hogy csak megbízható oldalakról tájékozódjanak. Mindig vizsgálják meg a közlések forrásait, hivatkozásait, keletkezési idejét és a szerző hitelességét. Továbbá az összes olyan hír legyen gyanús, amely szándékosan pánikot kelt, gyors cselekvésre hív fel vagy a hivatalos szervek titkolózásáról szól.

Az online és a számítástechnikai világban járatosabb családtagok, gyermekek, de még az unokák, rokonok, barátok segíthetnek az internetes vásárlásban is, ha nincs más megoldás.

Illegális pénzkérés

– Szintén gyakran elkövetett internetes csalás, hogy a koronavírussal kapcsolatos védőeszközöket, szájmaszkokat, kézfertőtlenítőket hirdetnek olyanok, akik mögött nem áll semmilyen vállalkozás. Ezeken az oldalakon jellemző módon sokszoros áron kínálják a keresett termékeket, arra hivatkozva, hogy a beszerzési ár is megnövekedett. Ebben az időszakban nem célszerű magánszemélytől vásárolni, hanem inkább olyan webáruházakat érdemes felkeresni, amelyek régebb óta működnek és többen véleményezték őket pozitívan. Nem árt tehát jobban utánaolvasni a hirdetőknek, és akár a céginformációt is megtekinteni. Ebben és a vásárlásban is valószínűleg tudnak segíteni a fiatalabb rokonok, ha egy idős ember interneten keresztül szeretne vásárolni – javasolta a rendőr alezredes.

(A borítóképen: A Nemzedékek együtt – kulcs a biztonsághoz című játékos bűnmegelőzési vetélkedőn, melyet a Harmadik Kor Egyeteme szervezett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!