Multimédia

2009.01.06. 10:40

Ingyen nézhető magyar filmek

<p>Meghosszabbította ingyenes otthoni hozzáférést biztosító karácsonyi akcióját a NAVA. Januárban még szabadon lehet nézelődni.</p>

Meghosszabbította karácsony előtt elindított akcióját a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA): januárban még biztos nézhető lesz otthonról is a gyűjtemény egyébként szabadon nem hozzáférhető anyagainak – magyar filmeknek és televíziós műsoroknak – java része.

A NAVA a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely audiovizuális tartalmakat gyűjt. Indulása, 2006. január 1-je óta gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók (m1, m2, Duna TV, RTL Klub, TV2) és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai, de befogad helyi műsorszolgáltatói vagy bármilyen egyéb audiovizuális tartalmú anyagokat feldolgozási vagy tárolási célból.

ava.jpg" content-type="image/pjpeg" content-length="27817" />

A gyűjteményben megtalálhatók többek között az 1931 és 1941 között készült világhíradók, 1941 és 1981 között forgatott magyar játékfilmek, vizsgafilmek és a Mindentudás Egyeteme előadásainak felvételei. Mivel azonban a játékfilmek és a tévéműsorok jogvédettek, csak egy zárt hálózatból, a jellemzően iskolákban, közkönyvtárakban és múzeumokban található NAVA-pontokról lehet elérni ezeket, otthonról csak keresni lehet a katalógusban. December 18-a óta azonban a NAVA-t üzemeltető Neumann Kht. a jogvédett anyagok egy részét szabadon elérhetővé tette.

A most meghosszabbított ingyenes hozzáférési akció azt a célt is szolgálja, hogy felmérjék az igényt az ilyen típusú filmanyagok iránt. Az így gyűjtött tapasztalatok alapján fogják kidolgozni annak az üzleti modelljét, hogy miként lehetne a NAVA archívumát vagy annak bizonyos részeit megnyitni, és otthonról is elérhetővé tenni az érdeklődők számára. Az ehhez szükséges jogdíjak megfizetéséhez forrás lehet a szponzoráció, az előfizetés, a reklám vagy ezek ötvözete.
itcafe.hu

  • Hamarosan elérhető az internet-rádió az autóban
    A Blaupunkt és a miRoamer sajtóközleménye szerint 2009-től már megvásárolható lesz az általuk autókba fejlesztett internet-rádió.

  • 2008 legütősebb internetes átverései
    Az urbanlegends.hu idén is elkészítette az interneten terjedő, legtöbb áldozatot szedő átverések tizes listáját.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!