Multimédia

2008.09.19. 08:20

Budapest nevezetességei 3D-ben

<p>Budapest felkerült az egész Földet háromdimenziós műholdas képekben ábrázoló Google Earth-re. A főváros 26 idegenforgalmi látványossága látható madártávlatból, "körberepülhető" tetszőleges magasságban - jelentették be a képek létrehozói és az önkormányzat vezetői.</p>

Egész Európában eddig egyedül a hollandiai Amszterdamból voltak láthatók híres középületek három dimenzióban a Google Earth-ön. Demszky Gábor főpolgármester kiemelte, hogy ezzel Budapest ismét a világ élvonalába került, mint ahogy valamikor első volt Európában a földalattival, a maga idejében az Erzsébet-híd fesztávolságával vagy a Gresham szálló központi porszívórendszerével.

A Google Earth-ön Budapestről olyan épületek láthatók három dimenzióban, mint a parlament, a királyi palota, a Bazilika, a belvárosi hidak, a Keleti és a Nyugati pályaudvarok, a Hősök tere és a Széchenyi fürdő, a Gellért szálló.

Egy-egy épület vagy épületcsoport háromdimenziós képének elkészítése 50-250 ezer forintba kerül. A munkát a Virtuális Magyarország Kft végezte, és a főváros fizette. Összesen 6 millió forint volt a költség. Egy épület lefényképezése 1 hónapi munka, egy másik hónapba kerül az a számítógépes munka, amelynek eredményeként a háromdimenziós modell felkerül a Google Earth-re.

A Virtuális Magyarország vállalat ezentúl szeretne évente legalább 50 budapesti épületet vagy háztömböt feltenni a Google Earth-re.

A főváros szeretné, ha ezután már az idegenforgalmi és más vállalatok is beszállnának az újabb épületek modellezésének költségeibe.

Ikvai-Szabó Imre budapesti főpolgármester-helyettes kezdeményezte, hogy az üzleti világ szereplői képletesen fogadjanak örökbe egy-egy budapesti negyedet, vagyis járuljanak hozzá az épületegyüttesek háromdimenziós képeinek megcsináltatásához. Ikvai-Szabó azt szeretné, ha 1-2 éven belül a város összes épülete látható volna 3D-ben a Google Earth-ön.

A háromdimenziós épületképekhez mindenféle linkeket lehet kapcsolni, amelyek elvezethetnek információs web-oldalakhoz. Egy szálloda térhatású képére klikkelve akár azonnal a szobafoglalási oldalra is kerülhet az internetező.

Demszky Gábor főpolgármester reményét fejezte ki, hogy a Google Earth-ön három dimenzióban látható budapesti középületek növelni fogják a Budapest iránti érdeklődést és a magyarországi turistaforgalmat.

  • Nyakunkon a Windows 7
    Szűk két hónapon belül megérkezik a Windows legújabb operációs rendszerének első próbaverziója.

  • FIFA 09 - Megérkezett a demó
    Korábban rengeteg beharangozó jelent meg arról, hogy igazi mérföldkő lesz a következő rész a sorozatban.

  • Webtévét indított az Európai Parlament
    Az Európai Parlament internetes televíziója szeptember 17-én, szerdán kezdte meg adását. A tévét Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke indította el hivatalosan.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!