Multimédia

2008.09.16. 17:36

Az iPod csak másolat

<p>Az Apple beismerte, népszerű zenelejátszója nem saját találmány, hanem egy brit férfi 1979-es világszabadalmának továbbgondolása.</p>

A Sidney Morning Herald értesülései szerint Steve Jobs cége a most 52 esztendős Kane Kramer világszabadalmát felhasználva hozta létre a zenehallgatást forradalmasító iPodot.

A férfi 1979-ben vonta világszabadalmi oltalom alá médialejátszójának tervét. Persze az akkori változat jóval gyengébb teljesítményre volt képes, ugyanis csupán 3,5 percnyi zene tárolását tette lehetővé. Külső megjelenésében és kezelési módszereiben azonban már jelentős hasonlóságot mutat a mai változattal. Az IXI névre keresztelt eszköz szabadalmát 1998-ban kellett volna megújítani, azonban Kramer nem tudta előteremteni az ehhez szükséges mintegy 60 000 fontot (mai értéken több mint 18 millió forint), ezért az eszköz jogi oltalma megszűnt.

A jelenleg bútoreladóként dolgozó férfi ezért sem anyagi, sem egyéb elismerést nem kapott, amikor terveit felhasználták. Az esetre annak kapcsán derült fény, hogy egy Burst nevű cég beperelte az Apple-t, mondván, a cég ellopta a szabadalmait az iPod létrehozásához.

Erre válaszul az Apple az USA-ba hívta Kramert, aki 1979-es terveire hivatkozva a bíróságon tanúsította, hogy ő az iPod ősének valódi feltalálója.

„Éppen a ház körüli munkáimat végeztem, amikor felhívott egy amerikai akcentussal beszélő hölgy, aki azt állította, hogy az Apple jogi osztályának vezetője” – nyilatkozta Kramer a Daily Mail napilapnak. „Arra kértek, hogy utazzam az Egyesült Államokba és tanúskodjak a találmányommal kapcsolatban. Először azt hittem, hogy a barátaim viccelnek velem, azonban a hölgy ragaszkodott hozzá, hogy az Apple-től hív, s arra kért, hogy utazzak Kaliforniába és beszéljek velük.”

Kramert a Burst ügyvédei 10 órán keresztül hallgatták meg. Az eset végül peren kívüli megegyezéssel zárult. A férfi – aki nemrégiben zárta be nem túl sikeres bútorboltját – jelenleg az Apple-lel tárgyal arról, hogy milyen formában ellentételezzék a rajzok felhasználását. Kramer egyelőre csupán tanácsadói díjazásban részesült a jogi eset kapcsán.

hvg.hu

  • 20 milliós bírság a Vodafone-nak
    A Nemzeti Hírközlési Hatóság 20 millió forintra bírságolta a Vodafone-t, mert a cég nem tüntette fel az egyes hívások díját azokban a kimutatásokban, amelyeket előre fizető, például feltöltőkártyás ügyfelek kértek hívásforgalmukról.

  • Hazánkba is elért az Xbox árcsökkenés
    A Microsoft a mai napon bejelentette, hogy csökkenti az Xbox360 játékkonzol javasolt fogyasztói árait Európában.

  • Kémszoftvert telepítettek az NBH számítógépére
    Kémprogramot telepítettek a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépére nyolc hónappal ezelőtt. A felderítés az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett - írja a Népszabadság.

  • 35 milliárdot költöttünk internetezésre
    Az internet-előfizetések száma 6 százalékkal, 2,1 millióra emelkedett - derül ki a KSH legfrissebb kimutatásából.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!