Multimédia

2008.06.06. 09:52

A legtöbb vírust magunk telepítjük

<p>Hazánkban azok a vírusok terjednek a legnagyobb számban, melyek valamilyen ingyenes tartalmat ígérnek a felhasználóknak</p>

A magyar felhasználók annyira szeretik az ingyenes tartalmakat, hogy amikor egy weboldal szabadon letölthető zenefájlokat ígér, a biztonsági kockázatokat nem mérlegelve kattintanak a letöltés gombra. Az ESET statisztikáiból kiderült, Magyarországon a legtöbb vírust mi magunk telepítjük a számítógépre.

Ez a kimutatás nem túl hízelgő a magyar felhasználókra nézve. A jelenség arra vezethető vissza, hogy az onlinetartalmakat böngészők jó része hadilábon áll az angol nyelvtudással, valamint még mindig hajlamos bedőlni a hangzatos szlogeneknek.

Csiszér Béla, az ESET magyarországi képviseletét ellátó vállalat ügyvezetője szerint a felhasználóknak sokkal óvatosabban kellene viselkedniük, amikor ingyenes tartalmakat, illetve programokat ígérő üzenetekkel találkoznak, és nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk arra is, hogy milyen vírusvédelmi alkalmazást használnak.

E közben valóságos iparággá fejlődött az onlinebűnözés, a "jószándékú" programok túlnyomó része Ázsiából érkezik, valamint a módszerek is egyre kifinomultabbak. A vírustámadások jó része azonban alapvető óvatossággal kivédhető...lenne.

Kapcsolódó:

  • Láthatáron a következő Windows
  • Az idei EB hivatalos játéka
  • Flash játékok
  • Veszélyes weboldalak
  • Focis játékunk
  •  

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!