Miskolc hírei

2011.03.03. 08:52

Miskolci költségvetés: várható-e létszámleépítés?

<p>Miskolc - A miskolci óvodákban 27 dolgozó munkaviszonya szűnhet meg hamarosan.</p>

Jelentős megszorítások várhatók Miskolcon – legalábbis ez derül ki abból a költségvetési tervezetből, amelyet a márciusi közgyűlés tárgyal majd. Míg tavaly 49 milliárd forintból gazdálkodott a város, az idén csupán 41,8 milliárdot irányoztak elő, azaz több mint 7 milliárddal kevesebbet: ez az életünk majd minden területét érinti. Így például a polgármesteri hivatal, az önkormányzati intézmények működését is.

Nyugdíjba vonulók

A „megszorítások” hatásáról több cikkben is foglalkozunk, ez alkalommal annak próbáltunk utánajárni, hogy milyen racionalizások – és ennek következtében – leépítések várhatók az önkormányzati intézményekben és a polgármesteri hivatalban. Kérdéseinket eljuttattuk a városvezetéshez is, ám Dobos Tímeától, a miskolci önkormányzat szóvivőjétől azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak az ügyben nyilatkozni. Döntésüket azzal indokolták, hogy jelenleg még csak a költségvetés tervezetéről beszélhetünk, az önkormányzati képviselők jövő csütörtöki ülésükön tárgyalják az előterjesztést.

Így a szakszervezetet próbáltuk kérdezni az ügyben. Az oktatási intézmények kapcsán a pedagógusokét. Béres Ildikó, a PSZ miskolci szervezete általános iskolai tagozata titkára szerint az általános iskolákban nem várható nagyobb mértékű elbocsátás. Az már tendencia, hogy minden évben elküldenek pedagógusokat – tíz körüli a létszám – de ez a csökkenő gyereklétszámmal magyarázható. Az idén 16 pedagógusnak szűnik meg a munkaviszonya, nagy részük nyugdíjba megy. 

Kevesebb óvodai csoport

Makár Barnabásné, a szakszervezet óvodai tagozatának elnöke már nagyobb elbocsátásról beszél.
– 33 fő, de igazándiból 27-ről van szó (ebből 18 óvónő), mert a kistokaji óvodát visszaveszi a helyi önkormányzat, így az ő létszámukkal is csökken a miskolci – mondta.  A város tizenegy óvodájából kilencben egy csoporttal kevesebbet indítanak.

– A gyermeklétszám csökkenésével is indokolják a döntést, de szerintem ennyivel nem lesz kevesebb gyerek – jegyezte meg a szakszervezeti vezető. – Az sem világos, hogy miért épp az érintett óvodákban csökkentik a létszámot.
Makár Barnabásné szerint az elbocsátandó óvónők többsége aktív korú, nincs ennyi nyugdíjba készülő a városban.
Sztancsik Barnabás a PSZ miskolci szervezete középiskolai tagozatának titkára elmondta, a középiskolákban nem várható elbocsátás, legalábbis most nem. A szakképzés átalakításáról viszont a közeljövőben tárgyal a Parlament. Mivel a szakképzésen belül jóval kevesebb óraszámban tanítják majd a közismereti tantárgyakat, így várható majd létszámcsökkentés. Hogy pontosan mekkora, még nem tudta megmondani. 

Gördülő sztrájk lehetséges?

A megkérdezett szakszervezeti vezetők hangsúlyozták, azt viszont nem tudják elfogadni, hogy az aktív dolgozók munkabére csökkenjen. 

– A cafeteria megvonása ott, ahol a 25 év munkaviszonnyal rendelkező pedagógus is csak nettó 100 ezer forint körüli összeget visz haza,  nagy érvágás – fogalmazott Béres Ildikó.

Sztancsik Barnabás, a PSZ miskolci szervezete középiskolai tagozatának titkára arról beszélt, hogy a napokban sztrájkbizottságot hozott létre három szakszervezet, a PSZ, a PDSZ és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, mivel február elejétől nem kaptak időpontot a polgármestertől a további tárgyalásokra. Ha ez hétfőig nem történik meg, akkor döntenek arról, hogy demonstráljanak-e. Ha igen, akkor a jövő csütörtöki közgyűlési ülés idején (akkor vitatják meg a képviselők a költségvetés tervezetét), sztrájkolnának a városháza előtt, akár gördülő sztrájk is lehetséges.

Az egészszégügyben...

Az egészségügyi intézmények kapcsán az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók (EDDSZ) Misek Kft. alapszervezete elnökét kérdeztük, várhatók-e elbocsátások. Dr Török Pál elmondta, ők is feltették a kérdést a polgármesternek. A következő választ kapták: direkt elbocsátás nem várható.

ÉM-HM


 

A tények

Hány forinttal jut kevesebb az idén az oktatási ágazatra?
Tavaly: 17 milliárd 150 millió 014 ezer forint
Az idén: 16 milliárd 695 ezer 633 ezer forint
454 millió 381 ezer forinttal kevesebb.


Újra lesz cafeteria Miskolcon

eszak | 2011.03.03 07:46
Miskolc - Szerdán délután Kriza Ákos polgármester közleményben tudatta, hogy a város "elrendelte a munkáltatói döntésen alapuló illetmények és a cafetéria juttatások kifizetését 2011. április 1-jétől a korábbi feltételekkel."

A kátyúzás talán nem lesz a költségvetés vesztese

eszak | 2011.03.02 14:48
Miskolc - Keressük Miskolc legdurvább kátyúját! - hirdeti portálunk. Sajnos egy-egy ilyen úthibáért nem kell messzire menni, ahogy az egyik kommentelő fogalmaz: „Valaki mutasson már egy olyan utat, ahol nincsenek gödrök.” De mi várható az idén, amikor is - a költségvetési tervezet szerint - elvonnak csaknem 1 milliárd forintot a városüzemeltetés területéről.

Fidesz: "Ez a rend költségvetése"

eszak | 2011.02.28 19:03
Miskolc - Hét milliárddal kevesebből kell gazdálkodnia Miskolcnak az idén, mint tavaly. Ebből következik – és a költségvetési tervezetből is kiolvasható –, hogy jelentős megszorítások várhatók. Mint arról már beszámoltunk: tavaly 49 milliárd forintból gazdálkodott a város, az idén viszont 41,8 milliárdot irányoztak elő.

Hét milliárddal kevesebb a büdzsében

eszak | 2011.02.25 13:11
Miskolc - Szegényebb költségvetés: a fő cél, hogy működőképes maradjon a megyeszékhely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!