Miskolc hírei

2011.03.10. 20:35

Ülésezik a miskolci közgyűlés

<p>Miskolc - Csütörtökön tartotta márciusi ülését a miskolci közgyűlés. <strong>Élőben tudósítottunk a Borsod Online-on a helyszínről!</strong></p>


Videó a közgyűlésről II. >>>

Videó: Bocsánatot kért Dr. Zsiga Marcell >>>

Videó: Dr. Mokrai Mihály felszólalása >>>

Videó: Szegedi Márton napirend előtti felszólalása >>>


20.33: Megkezdődött a szavazás. Az eredményekre holnap visszatérünk.


20.03: Veszélyben a Miskolci Állat- és Kultúrpark címmel tett fel kérdést dr. Tompa Sándor (MSZP) önkormányzati képviselő. Elmondta: a vezetőváltás óta aggasztó hírek érkeztek a vadasparkról. Ezért a képviselő több kérdést is feltett: igaz, hogy az állatparknak nincs érvényes működési engedélye, nincs megfelelő szakemberük, az új vezető fizetesé magasabb, mint az előzőé.

A polgármester írásban ígérte a választ a szocialista képviselőnek.


20.01: Az interpellációk közt felmerült a Szentpéteri kapui sportpálya ügye, amelyről korábban portálunk is többet írt. A Fideszes képviselő arra kereste a választ, mi lesz ennek a sorsa, hasznosítja-e majd a város, mert jelenleg lezárták, a lakosok sem tudnak odajárni sportolni.

Dr. Kriza Ákos polgármester elmondta: most készül a város sportkoncepciója, ebben sportlétesítmények hasznosításáról is szó lesz, ezután kezdődhet a szakmai egyeztetés.


19.42Dr. Mokrai Mihály (MSZP) önkormányzati képviselő dr. Zsiga Marcell alpolgármesterhez intézte interpellációját, melynek címe: Móricz Zsigmond: Rokonok. Ezzel arra a sajtóhírre utalt, ami a napokban jelent meg, miszerint az alpolgármester édesapja a MIHŐ felügyelőbizottságának elnöke, míg testvére a sportcsarnokban dolgozik. Mokrai Mihály felolvasta a Móricz regény egy részletét, amely arról szól, hogy egy családban van egy tehetség, akinek a hátán felkapaszkodnak a rokonok. Majd megkérdezte az alpolgármestert egyetért-e Móricz Zsigmond soraival.

Az alpolgármester válaszában elmondta: a képviselő nézze meg az előző városvezetés ténykedését, mikor is Mokrai Mihály személyititkára az egyik képviselő rokona volt. Hangsúlyozta: ez nem volt etikus. Kiemelte: a személyititkár több pénzt vette fel, mint az ő testvére keres a sportcsarnokban.
Dr. Zsiga Marcell most is hangsúlyozta: édesapja és testvére is szakmai alapon került a pozicíókba.

Mokrai Mihály nem fogadta el az alpolgármester válaszát, mondván, nem a kérdésére válaszolt. Ő ugyanis azt kérdezte, egyetért-e Móricz soraival.


19.35: Sürgősségi előterjesztésben tárgyalta a testület a Lyukóvölgyben található közösségi ház ügyét, egészen pontosan azt, hogy ezt az önkormányzat a Miskolci Családokért és Segítőkért Alapítvány részére bizotsítsa. A napirendhez Benczés Miklós (Fidesz) önkormányzati képviselő is hozzászólt, aki elmondta Lyukóvölgyben halmozottan jelentkeznek a szociális- és gyermekjóléti problémák. Ezért is lenne fontos, ha az alapítvány megkapná a közösségi házat.
Elhangzott az is, hogy a védőnök terepjárót is kértek , hogy a területen könnyebben közlekedhessenek. Ha terepjárót nem is, de az önkormányzat Lada Niváját felajánlották nekik.

Bartha György (MSZP) önkormányzati képviselő jelezte, nemcsak a Lyukóvölgyben lenne szükség terepjáróra, máshol is vannak nehezen járható, problémás területek.


19.12: A villamosvasút fejlesztésével kapcsolatos beszámoló kapcsán hangzott el, a szocialisták részéről, hogy a városvezetés részéről csupán sok hűhó volt a semmiért az a felvetés, hogy a Zöld Nyíl projektet ebben a formában lehet-e folytatni.

Dr. Kriza Ákos polgármester ezt pontosította: nem az volt a kérdés, hogy lehet-e, hanem, hogy kell-e ebben a formában folytatni.

Kovács László, a KDNP képviselője elmondta: ők már ellenzékként is kifogásolták a pályameghosszabbítást.


17.40: Dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője a gazdasági programról szóló vita kapcsán újra hiányolta a szocialisták javaslatát. Már - az MSZP által kezdeményezett - rendkívüli közgyűlési ülésen is várta, hogy az ellenzék is javaslattal áll elő. Mint fogalmazott: azt gondolta, hogy a szocialisták boszorkánykonyhájában erős gazdasági program készül, de csalódnia kellett.
Szerinte a szocialisták úgy kritizálják a programot, hogy nem olvasták azt végig, ezért érdemben nem tudnak hozzászólni, csak elbagatelizálni azt.


17.36: Pfliegler Péter alpolgármester Tompa Sándor képviselő felvetésére reagált, miszerint a programba több bemásolt rész is van, többek között a Széchenyi programból. Az alpolgármester azt mondta, azért nem volt forrásmegjelölés, mert nem egy az egyben vették át a szöveget, hanem annak csak egy vázlatát.

Majd Jakab Péter Jobbikos képviselő felszólalásra is reagált, kiemelve, h a képviselő többször említ egy tipikus bűnözést. Szerinte azonban sokféle bűnözés létezik és van köztük olyan, amit cigányok követnek el. Kérte, ha tud erre megoldást, akkor azt, akár személyesen neki is, de jelezze.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője is reagált a gazdasági programot ért vádakra. Szerinte minden prioritás benne van, amit megfogalmaztak a kampány alatt, például a gazdaság fellendítése, munkahelyteremtés, idegenforgalom fejlesztése.
Hangsúlyozta: ez egy keret, és a korábbi városvezetés ciklus programját is hasonló kritika érte az ellenzék részéről. Azaz - fogalmazott - a pontos célt hiányolták. De ez csak egy keretprogram - hangsúlyozta újra.


17.07: A szemétdíjemelés kapcsán Földesi Norbert (MSZP) önkormányzati képviselő szólalt fel. Mint mondta: csak ismételhetné frakciótársait, miszerint a városvezetés azt ígérte nem lesz díjemelés. De egy kérdést is feltett, mivel az AVE más településsel is szerződésben van, a képviselő azt firtatta, azon településeken is lesz díjemelés vagy ezen kompenzációt bújtatták a miskolci emelésbe.

Molnár Attila, a cég ügyvezetője válaszolt a kérdésre, ismertetve, hogy a többi településen már januárban megtörtént a díjemelés.


16.43: Dr. Tompa Sándor (MSZP) önkormányzati képviselő műfajilag is bírálta a programot. Mint mondta: jó lett volna, ha szakember készíti. Szerinte nem kellett volna kitenni a város honlapjára, mert csak pironkodhatunk miatta.
Kiemelte, hogy több rész is másolással születhetett, azaz korábbi anyagokból ollózták össze. Ez nem baj - mondta- csak érdemes lett volna megjelölni a forrásokat. Mint mondta: egy része a Széchenyi tervből lett bemásolva, de Káli Sándor korábbi polgármester korábbi ciklusprogramjából is találni benne részeket.
Hangsúlyozta: egymásnak elelntmondó részek is vannak a programban.

Fedor Vilmos (MSZP) önkormányzati képviselő szerint érdemes lenne elfelejteni ezt a programot, de világhálóról mindenképp levenni. Szégyelli magát, hogy ezt bárki láthatja - fogalmazott. Hiányosságokra is felhívta a figyelmet: a programban egy városi múzeum szerepel, hiányoznak belőle a közműlődési intézmények, oktatás, stb.
Elmondta: három magyar tanárral nézette át, akik 81 súlyos nyelvtani hibát találtak benne, olyanokat, amelyekből háromért is megbukhat valaki az érettségin.


16.35: Jakab Péter jobbikos képviselő szerint a város gazdasági programját azért tűzték napirendre, hogy legyen valami szórakoztatás a közgyűlésen. Mint mondta: ez a mesekategória, vágyálom, nélkülözve a konkrétumokat.

A képviselő két témakört emelt ki: a közbiztonságot és a cigányfelzárkóztatást. Mint mondta: a két hét alatt történő rendcsinálás várat magára, olyannyira, hogy Miskolcon egyes városrészeket jobb elkerülni. Szerinte kritikán aluli a város közbiztonsága.
Kiemelte, hogy a program a Zöld Miskolcot helyezi előtérbe. Majd megjegyezte: a közbiztonságot is így szeretné megoldani a város, azáltal, hogy  abűnözők megnyugodnak a zöld színtől és életformát váltanak. Ahogy fogalmazott: amint meglátják a szép zöld gyepet, felhagynak a bűnözéssel.
Ha ezen múlna - folytatta - akkor a Lyukóvölgyben, ahol sok a zöld terület, nem lenne gond.

A cigánykérdéssel kapcsolatban elmondta: a tervezetben az szerepel, hogy speciális programot akarnak indítani a cigányságnak, hogy jobban éljenek. Jakab Péter szerint: ezt nem tudni, mit jelent, de biztos sokba fog nekünk kerülni. Szerinte ideje, hogy most már a többségi társadalom fogalmazza meg igényeit a cigánysággal szemben. Mint sorolta: csak annyi gyereket szüljenek, amennyit fel tudnak nevelni, járassák iskolába a gyerekeiket, és akarjanak adót fizetni.


16.21: A díjemeléseket követően a város gazdasági programját tárgyalja a testület.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője élesen bírálta a program közbiztonságra vonatkozó részét, valamint a cigányok felzárkóztatására vonatkozó fejezetet.


16.02: Kikerülhet az önkormányzat új szervezeti és működési szabályzatából az interpelláció. A szocialisták szerint ez becstelen szégyentelen megoldás. Mint dr. Simon Gábor elmondta: méltatlanul korlátozzák az ellenzék jogait.
A szocialista frakcióvezetője, a dr. Kiss János fideszes frakcióvezető által beadott módosító indítványt kifogásolta, mely alapján a rendkívüli közgyűlés összehívására ezentúl nem 15, hanem 30 napja lenne a polgármesternek.

Dr. Kiss János is felszólalt a vitában, szerinte az interpellációra való jog nem vész el, a napirendek alatt ugyanis van lehetőség kérdésekre, vitára.
A rendkívüli közgyűlés összehívására megjelölt 30 nap pedig nem kötelező érvényű, csak akkor, ha azt az ügy jelentősége indokolja - mondta. De - folytatta - a miskolci testület havonta ülésezik, nem hiszi, olyan probléma adódna, ami a havi üléseken nem kezelhető.


15.19Dr. Mokrai Mihály (MSZP) önkormányzati képviselő egy prezentációt szeretett volna bemutatni az MVK-díjemelésekről szóló napirendnél. Ezen azt szerette volna bemutatni, mikor a korábbi testületi ülésen az egyik fideszes képviselő arról beszél, nincs szükség díjemelésre.
Dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője azonban ügyrendi javaslatot tett, amit a testület többsége elfogadott: számítástechnikai eszközöket ne használjanak a képviselők. Így a vetítés elmaradt.
Dr. Mokrai Mihály elmondta: szerette volna szembesíteni a Fidesz-t korábbi kijelentésével, hogy elmaradnak a díjemelések. Szerinte ha valakit szembesítenek egy kritikával, abból tanulhat.
Dr. Kriza Ákos polgármester így reagált: ő arról beszélt, hogy nem szabad, hogy az év végi áremelés automatizmussá válljon, meg kell vizsgálni a város helyzetét, és ez alapján, megalapozottan árat emelni.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető a Minap-ból olvasott fel idézeteket, azokat, amelyeket Kriza Ákos nyilatkozott decemberben. Mint mondta: a polgármester azt nyilatkozta, hogy a miskolciak nem bírnak el egy újabb áremelést, és ebben a nyilatkozatban a közlekedési vállaltra is kitért.
Tompa Sándor (MSZP) önkormányzati képviselő így fogalmazott: szájzárat tett a városvezetés egy képviselőre. Utalt ezzel arra, hogy Mokrai Mihály nem vetíthette le a prezentációját.
Majd így folytatta: a városvezetés becsapta a miskolciakat, azt ígérték, elmarad a díjemelés, majd most mégis megtörténik.
Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető politikai színjátéknak nevezte, amit a szocialisták csinálnak. Hangsúlyozta: ne fogalmazzanak meg kritikát a díjemeléssel kapcsolatban, mert ez amnéziára vall. Utalva ezzel arra, hogy ők is ez tették.
A szájzáras kritikára reagálva a frakcióvezető elmondta: ha ez így lenne, akkor a képviselők nem szólhatnának hozzá az üléseken.
Soós Attila (Fidesz) önkormányzati képviselő azt hangsúlyozta, igaz, hogy megígérték nem lesz díjemelés, de akkor még nem tudták, hogy az előző városvezetés mit hagyott rájuk. De - folytatta - a cégek olyan állapotban vannak, rosszul voltak menedzselve, hogy kénytelenek árat emelni.
Jelenleg a távhődíjemelésről tárgyal a testület. A vita megkezdődött: a szocialisták részéről újra elhangzott, nem ezt ígérte a városvezetés.


13.07: Dr. Zsiga Marcell alpolgármester is hozzászólt a költségvetési vitához. Fedor Vilmos felszólalására reagált, miszerint a mindenkori kormány meghatározza a város lehetőségeit. Elmondta: az elmúlt 60 évből 52 évet a szocialisták voltak hatalmon.

Arra a felvetésre, hogy a kampányban többet ígértek, elmondta: igen, mert látták azt az irányt, ami a városfejlődését segítené, de a konyhába bejutva azt látták, üres minden, nem tudnak miből gazdálkodni. Kiemelte: az elmúlt 20 évben egyetlen termelőberuházás érkezett a városba, az is a Fidesz vezetése alatt, eza  BOSCH.

Kriza Ákos a szocialisták által emlegetett hitelfelvétellel kapcsolatban elmondta: az a 4 milliárd forint a tavalyi költségvetésben, az előző városvezetés által meghatározott volt. 


12.39: Fideszes felszólalásban a költségvetés kapcsán elhangzott az is, hogy a rájuk hagyott éléskamra üres, ezért többfogásos ételt nem tudnak felszolgálni, de éhen nem marad senki.

Fedor Vilmos (MSZP) önkormányzati képviselő azonban azt hangsúlyozta, hogy a városvezetés semmivel nem vette át rosszabb állapotban a várost, mint annak idején ők.

Majd elmondta, ő abban látja a város és a térség kiútját, ha a kormány is segít ebben, támogatásokkal. Hangsúlyozta: ezt egyik kormány sem tette meg.

Kiemelte azt is, a jelenlegi tervezet baja, hogy nem tudni, merre megy a város.

Bartha György (MSZP) képviselő arról beszélt, amiről a napokban sajtótájékoztatót is tartott: a Hejőcsabai Ifjúsági Egyesület támogatás megvonásáról. Szerinte ez politikai bosszú, mivel az egyesület elnöke, függetlenként, de szocialista támogatással indult az őszi választáson. (Ezzel kapcsolatban egyébként módosító indtíványt nyújtott be a város, ebben, a korábbi 0 forint helyett, 500 ezer forintot írnak ki az egyesületnek.)


12.23: Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) önkormányzati képviselő is arról beszélt, hogy a szűkös költségvetés oka - többek között - a szocialisták által felvett hitelek, illetve azok visszafizetése. Szerinte az előző városvezetés rengeteg problémát hagyott, példaként említette a rossz úthálózatot. Hangsúlyozta: a szocialistáknak fontosabb volt, hogy kommunikációra, tízmilliós életbiztosításokra fordítsák a közpénzt.

Dr. Simon Gábor (MSZP) az adósság kérdésében reagált a fideszes képviselő felszólalására: az idén 1,4 milliárdot kell a hitelvisszafizetésre fordítani, a költségvetés pedig 41 milliárd. Hozzátette: 40 milliárddal a városvezetés rendelkezik, de semmit sem kezd vele.

Dr. Kriza Ákos polgármester erre így reagált: Simon Gábor is tudja, hogy nemcsak most, de a következő években is kell fizetni a tartozásokat, sőt pár év múlva realizálódnak a nagyobb hitelkötelezettségek.


12.16:  A Fidesz frakció részéről Soós Attila önkormányzati képviselő is szólt a költségvetésről. Így fogalmazott: amit az előző városvezetésről örököltek az egy kapitány nélküli, süllyedő hajó, ahol a matrózok próbálják átvenni az irányítást.

A beruházásokkal kapcsolatban elmondta: számos olyan van, amelyet a mostani városvezetésnek végig kell vinni, mivel, mert a korábbi szerződéskötéseknek köszönhetően, a leállításuk már többe kerülne.

Cáfolta a szocialisták azon felvetését, hogy nincs fejlesztés, szerinte végig kell olvasni a tervezet, akkor kiderül, hogy ez az állítás nem igaz.

Folytatta: a tervezet célja, hogy stabilizálja az önkormányzat gazdálkodását Szerinte ez profi módon összeállított költségvetés , ami kiutat jelenthet a válságból. Hangsúlyozta: megszűnni látszik a dilettanizmus, és kezelni is képesek a hitelállományt. Majd felszólította az ellenézeket, hogy az érdemi javaslatokat tőlük is várják.

A Fidesz frakcióból többen is felszólaltak, és elmondták, a szűkösebb költségvetés oka, az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása.


12.08: Dr. Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője azzal kezdte felszólalását, hogy az elmúlt hetekben több sajtótájékoztatót tartottak a költségvetés-tervezet kapcsán, de ezekről a MINAP, amely köztulajdonban van, csak részben számolt be.

Majd áttért a költségvetés ismertetésére, kiemelve azokat az ígéreteket, amelyek a Fidesz részéről a kampányban elhangzottak. Elsőként a hitelfelvételt említetet: az előző városvezetés 20 milliárd forintot vett fel 8 év alatt, ezeket fejlesztésekre fordította. A kampányban arról volt szó, hogy nem vesznek fel hitelt, miközben a jelenlegi városvezetés már most 4 milliárd forintos hitelt vett fel és a költségvetésben még 4 milliárdot tervez - mondta. Így fogalmazott: ezt az elvüket sutba dobták.

Majd áttért a munkahelyteremtés ígéretére. Miszerint: Kriza Ákos korábban elmondta, amunkahelyteremtés polgármestere szeretne lenni. Simon Gábor szerint a költségvetésben erre vonatkozó számok nincsenek, hiszen se a családi vállalkozásokat, se a kis- és középvállalkozásokat nem támogatja.

Majd kiemelte azt is, a szocialista frakcióvezető -, hogy nem indít a város új beruházást, csupán azt folytatják, amit a szocialisták elkezdtek. Simon Gábor elmondta: két irányt lát a költségvetésben, egyrészt 50 százalékkal csökkentik a tartalékot, ami azt jelenti, hogy a város semmilyen veszélyhelyzetre nem készül fel. A másik - folytatta - a pályázati önrészre is kevesebb jut.


11.56: A költségvetés tervezete - mint várható volt - éles vitát váltott ki a testületben. Mind a Jobbik frakció, mind a szocialisták támadták, a tavalyihoz képest csaknem 6 milliárddal csökkentett összeget. A Fidesz szerint azonban kiutat jelent a válságból.

Szegedi Márton, a Jobbik frakcióvezetője azzal kezdte, hogy az előző városvezetés romboló munkájának nyoma, hogy a város ellehetetlenült. Kiemelte azt is, hogy az országgyűlési képviselők mennyi pénzt vettek fel, és ez mára sem változott. Arra kérte a Fideszt, hogy tegyenek arról, hogy a képviselők teljesítmény nélkül ne veheseenek fel több millió forintot.

Majd Káli bűnlajstromát - fogalmazott - sorolta fel. Kiemelte ezek közül, hogy csökkentették a foglalkoztatást, csökkent a reálkereset, és Miskolcon a lakosság 45 százaléka minimálbérből él. Szerinte: Miskolc elnyerhetné az elpuskázott lehetőségek városa címet.

Bírálta, hogy a jelenlegi városvezetés is hitelt vett fel, és számokérte ígéretüket, mely szerint nem hitelből szeretnék működtetni a várost.

Szegedi Márton szerint a város így vagy úgy, de túléli a válságot, a kérdés azonban az, milyen kondiciókkal jutunk ki belőle - fogalmazott.

Felszólalása végén megjegyezte: a Fidesz versenytfut az idővel, fogy a 2/3. Hozzátette: ezt a költségvetést nem tudja támogatni a Jobbik frakció.


Nem adták át a petíciót a salakmotor szurkolók

boon | 2011.03.10 11:15
Miskolc - Néhány napja a tüntetés lehetősége is felmerült, majd mint arról beszámoltunk petíciót írtak a miskolci salakmotor szurkolók a miskolci városvezetésnek, felhívva a figyelmet a Miskolc Speedway klub nehéz helyzetére.


11.06: A testület most kezdte el tárgyalni az idei költségvetés tervezetét, amely hat milliárd forinttal alacsonyabb, mint az előző évben.

Portálunk, a tervezet tételeiről már korábban részeletesen beszámolt.

Csökennés várható - többek között - a városüzemeltetés területén, a beruházásokban.


11.00: Szegedi Márton, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt napirend előtti felszólalásában, bérpótló juttatások ügyében és a lakókörnyezetek rendbetétele érdekében előterjesztést nyújtottak be. Összesen 2 oldalas a dokumentum, de nem sikerült napirendi pontra tűzni, a hivatal még csak nem is válaszolt rá - mondta. Az előterjesztése szerint nagy számban él Miskolcon olyan alulszocializált népréteg, amely elvárja a társadalom szolidaritását, de nem alkalmazkodik az elvárt társadalmi normákhoz - fogalmazott Azt javasolta ebben az anyagban, hogy csak az kapjon bérpótló juttatást, aki rendben tartaná lakását, a lakóhelye előtti járdát, kertjét, s betartja a higiéniai előírásokat. Ezt a javaslatot vidéken több helyen már elfogadták, egyedül Miskolc nem beszélnek róla - mondta. Akarja-e a városvezetés a rendet és a törvényességet? Hajlandó-e végre partner lenni a csaló fészekrakók kitelepítésében?  – ezt kérdezte a polgármestertől. Dr. Kriza Ákos válaszában elmondta: ennek a javaslatnak költségvetési vonzatai is vannak, ha sikerül forrásokat találni, tárgyalnak arról is.


10.39: Dr. Simon Gábor szerint dr. Kriza Ákos polgármester szerdán  kiérdemelte a nagy feljelentő titulust. Olcsó dolog, nem kell hozzá más, csak papír, némi idő, plusz néhány millió forint – mondta -, amit könyvvizsgálókra költenek. Hangsúlyozta: a polgármester azonban nem tájékoztatja a vizsgálat eredményeiről sem az érintetteket, sem pedig saját frakcióját. Mind a mai napig nem lehet megismerni a könyvvizsgálói jelentést, s a városvezetés nem tesz mást, csak dobálózik a számokkal - fogalmazott. Hol 30 milliárdról beszélnek, hol 6 milliárdról, hol 74 feljelentésről, konkrétumokat közben nem mondanak - fogalmazott.

Simon Gábor példa nélkülinek nevezte a közgyűlésnek azt a döntését, hogy napirend előtt nem hallgatta meg, hogy a város egyik polgára, a diákönkormányzat vezetője mit is szeretne tudatni velük, vagy mit szeretne kérni a képviselőktől. „Ilyesmi a közgyűlés elmúlt 17 éves történetében, amióta én képviselő vagyok, még nem fordult elő” – jelentette ki. Varga Gergő szocialista képviselő ugyanis kérte a testületet, szavazzanak arról, hogy a diákönkormányzat képviselője felszólalhat-e, de ezt leszavazták.  


10.24: Varga Gergő szocialista képviselő felszólalásában elmondta: örül, hogy a sajtó segítségével a Fidesz-frakcióhoz is eljutott a fészekrakós probléma. Hozzátette: de nem a sajtón keresztül kellene kommunikálniuk. Szerinte együttműködésre lenne szükség és nem egymásra mutogatásra, hiszen ő csupán azóta képviselő, mióta a polgármester is vezeti a várost.

Földesi Norberttel együtt benyújtott javaslatuk segítséget nyújthatna a társasházaknak - mondta. Kiemelte, hogy a Szilvás utca 2. szám alatt a lift sem működik, a társasháznak pedig annyi pénze sincs, hogy a javítás költségét kifizessék. Éppen ezért - szerinte - a MIKOM-tól elvett 30 millió megoldás lenne a problémákra. Szerinte ha csak havonta egyszer jelenne meg az újság, akkor is elegendő információval látnák el a várost. Hozzátette: ennek az összegnek az elvételével nem károsítanak meg senkit.

Kriza Ákos polgármester reagálásban elmondta: az elmúlt időszakban a fokozott hatósági ellenőrzés határása már több fészekrakós család kiköltözött. Kitért arra, hogy aszocialisták javaslatai, mind törvénymódosító javaslatok, ezeket parlamenti képviselők tudják megoldani. Helyi megoldásokat kell keresni - hangsúlyozta. Hozzátette: ne hangulatot gerjesszenek, tegyenek is valamit.


10.12: Sóos Attila (Fidesz) önkormányzati képviselő Földesi Norbert és Varga Gergő szocialista képviselőket támadta. Egészen pontosan a közelmúltban kiadott sajtóközleményüket, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy baj lesz az Avason, hiszen a társasházak csődhelyzetbe kerültek. Valamint a két képviselő módosító indítványt nyújtott be, miszerint a költségvetésben, a MIKOM 100 millió forintjából vegyenek el 30 milliót. Ez a szociális kiadások mellett megjelenhetne, ezzel mintegy megmentve a csődtől az avasi társasházakat.

Sóos Attila azonban élesen bírálta a képviselőket és ötletüket is. Szerinte a fészekrakós probléma nem mostani ügy, a szocialistáknak hamarabb kellett volna gondolkodniuk. Így fogalmazott: ne hergeljék az ott élőket, hamár évekig nem tudtak semmit tenni. Majd feltette a kérdést, miért nem az elmúlt években akarták elvenni a 30 milliót a MIKOM-tól-


09.59: Dr. Mokrai Mihály, szocialista önkormányzati képviselő a demokrácia hiányáról szólt napirend előtt. Ámokfutásnak nevezte, amit dr. Kriza Ákos polgármester tesz, például a szerdai budapesti sajtótájékoztatóját is.

Hangsúlyozta: "Nem értettem, hogy a polgármesternek miért kell Budapestre mennie, de rájöttem, azért, mert a pesti sajtó nem jön el Miskolcra. Azt is kiemelte, hogy míg korábban 30 milliárdról volt szó, mára 6 milliárdos hiányról beszélnek. Erre a számháborúra már nem figyel a világ - fogalmazott dr. Mokrai MIhály. Felszólította a polgármestert, amennyiben feljelentései nem állják meg a helyüket, mondjon le és vonuljon vissza a közélettől.

Újra rákérdezett azokra a könyvvizsgálói jelentésekre, amire a holding hiány miatt korábban Kriza Ákos hivatkozott. És amit a mai napig nem kapott meg a képviselő. Szerinte a cirkusz már megvolt, ideje lenne kenyeret adni a népnek, azaz a kampányban ígért létbiztonság megerősítésével foglalkozni.

Mokrai Mihály szerint a polgármester bombasztikus, az előző városvezetést kritizáló bejelentései arra jók, hogy a valós problémákról elterelje a figyelmet. A valós problémák pedig - a képviselő szerint - az előkészítetlen közgyűléi anyagok, a visszaélések (Zsiga Marcell ügyére utalt). Elmondta azt is, arra számított, hogy a polgármester, az ismert ügy miatt, lemondásra szólítja fel az alpolgármestert.

Mokrai Mihály hangsúlyozta: 146 napja vezeti a várost Kriza Ákos, és eddig nem történt semmi Miskolcon.

Kitért arra is, hogy a város médiájában nem kapnak helyet a szocialista képviselők.


09.51: Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője elmondta: megdöbbentette a hír, mikor kiderült, az előző városvezetés mennyire felelőtlen gazdálkodást folytatott. Szerinte jogos volt, hogy dr. Kriza Ákos polgármester elrendelte a holding cégeinek átvilágítását, hogy pontos képet kapjon a gazdálkodásról. Elmondta: ez alapján derült ki ugyanis, hogy a szocialisták szisztematikusan kifosztották a várost.  

Kitért a költségvetési tervezetre is, amelyet ma tárgyal a testület. Mint mondta: a szűkös költségvetés oka a szocialisták elmúlt 8 évének ténykedése. Éppen ezért - emelte ki - a szociaisták részéről az illő magatartás a szerény hallgatás lenne.


09.45: Dr. Zsiga Marcell alpolgármester bocsánatot kért a testülettől. Az elmúlt napokban ugyanis többször foglalkozott a sajtó azzal, hogy az alpolgármester, országgyűlési képviselő két heylről, a miskolci önkormányzattól és a parlamenttől is felvette a költségtérítést. Ez azonban jogellenes.

Az alpolgármester szerint figyelmetlen volt, emiatt történhetett a tévedés. Ő azonban a sajtóhírek előtt kérte a parlamentet, hogy korrigálják a hibát. Elmondta azt is, hogy 250 ezer forintot jótékony célra használ fel.


09.32: Ne tárgyalják az 5. napirendi pontot, amely a távhődíjról szóló rendelet módosításáról szól - ezt javasolta ügyrendi javaslatában dr. Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője. Kérését azzal indokolta, hogy a kormány szeretne változtatni a hődíjak megállapításán, azaz hatósági áras lenne. Ezt Fónagy János államtitkár válaszolta a frakcióvezető hétfői kérdésére a parlamentben. Ezért nincs értelme az önkormányzati rendelet módosításának - fogalmazott. Valamint - tette hozzá - pár hónappal ezelőtt Kriza Ákos polgármester arról beszélt, hogy nem emelnek díjat.

Javaslatát a testület elutasította.


09.21: Molnár Attila, az Ave Miskolc Kft ügyvezetője lemondott városgazdálkodási és üzemeltetési bizottsági tagságáról. Helyét Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna vette át. 

Lemondásának oka, hogy a cégnél és az önkormányatnál egyszerre betöltött feladatai összeférhetetlenségnek számítanak.


09.10: Hamarosan kezdődik a márciusi, miskolci közgyűlési ülés. A képviselők 26 napirendet tárgyalnak majd, köztük a költségvetést, a város gazdasági programját, díjemeléseket.

A testület üléséről élőben tudósítunk!


Négyes interjú a miskolci közgyűlés előtt

eszak | 2011.03.10 07:34
Miskolc - A csütörtöki miskolci közgyűlés előtt négy párt frakcióvezetőjét kérdeztük négy napirendi pont kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!