Miskolc hírei

2011.03.24. 16:32

Hamarosan a börtönben rakhatnak fészket

<p>Miskolc - A szociálpolitikai kedvezményen osztoztak a „szervezők”.</p>

A Miskolci Városi Ügyészség eddig 17 „fészekrakós” ügyben mintegy 150 személlyel szemben nyújtott be vádiratot – tájékoztatta portálunkat dr. Martossy György, a megyei főügyészség szóvivője. Ezek egyikében szerepel egy ügyvéd is vádlottként, de hitelközvetítőt, eladók, vevők és az ügyintézésben közreműködő egyéb személyek vannak a vádlottak között. Az ügyészség legutóbb egy olyan ügyben nyújtott be vádat, amelyben 42 vádlott szerepel.

A trükk

A „Fészekrakó” program keretén belül használt ingatlanok vásárlásakor valótlan tartalmú munkáltatói igazolásokat nyújtottak be a hitelintézethez, ezek segítségével a vevők részben úgy jutottak lakáshoz, hogy az előírt hitelképességük – munkaviszonyból származó rendszeres jövedelem hiányában – nem állt fent, ezáltal a hitel törlesztésére reális lehetőségük nem volt – tette hozzá Martossy György. Az ingatlanvásárlók önerővel nem rendelkeztek, azt a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatás jelentette. A banki hitelek futamideje 20-25 év volt, azonban a vevők ehhez képest rövid ideig fizettek. A vásárlók a közüzemi számlákat és a lakáshoz jutással kapcsolatos illetéket sem fizették ki, többnyire szociális segélyből, családi pótlékból éltek, ami a létfenntartásához is kevés volt. A hitelfelvételben nyújtottak segítséget azok a közreműködők, akik tevékenységükért az ingatlan vételárának részét képező szociálpolitikai támogatás teljes összegére, vagy egy bizonyos részére tartottak igényt – mondta még a szóvivő.

A „séma”

A közvetítők szemmel tartották a lakótelepi lakáshirdetéseket, majd kiválasztották a lakásokat. Ezután felkeresték a későbbi vevőket, akikkel közölték, hogy segítséget tudnak nyújtani nekik ahhoz, hogy összkomfortos lakótelepi lakáshoz jussanak.

Bár a vevők maguk is tudták és közölték is, hogy nem tudják teljesíteni a jogszabályi feltételeket, a közreműködők rábeszélték őket az ügylet megkötésére, aztán elkísérték őket a hitelügyintézőhöz. Amikor megtekintették az adott lakást, jelen voltak a vevők, a közvetítő, az eladó, a hitelügyintéző és az ingatlanközvetítő is. A közvetítő ekkor a jelenlévőkkel közölte, hogy a lakás vételárát a szerződésben magasabb összegben fogják meghatározni, mint amennyit ténylegesen az eladó kézhez kap majd. Erre azért volt szükség, hogy a különbözetből az ügyletben segédkezők is részesüljenek – avatta be munkatársunkat a részletekbe Martossy György.

Például egy 6,6 millió forintért kínált lakásnál 7,9 millió forintot írtak a szerződésbe,  így a vevők igénybe vettek 6,7 millió forint kedvezményes hitelt és önerőként feltüntettek 1,2 millió forint szociálpolitikai támogatást.

A szerződést készítő ügyvéd is tudott arról, hogy a vásárlók nem tudják teljesíteni a fészekrakó hitel feltételeit, és hogy a csatolt okiratok hamisak, ennek ellenére megfogalmazta a szerződést, illetve kitöltötte a hiteligénylő lapot is. A hamis munkáltatói igazolásokat és az APEH igazolásokat a közvetítők szerezték be, ők finanszírozták a vevőknek a hiteligénylés során jelentkező kiadásait is. Az ügyvéd az adásvételi szerződés megkötésekor a magasabb vételárból származó többlet adófizetési kötelezettséget is kiszámolta az eladó részére. A bank az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés és a csatolt hamis okiratok alapján folyósította a teljes összeget, majd az ügyletben segédkezők osztoztak a banktól felvett összeg és a vevőnek kifizetett vételár különbözetén.

A vád

A vádirat szerint az eladók és a vevők a lakás vételárától függően jelentős kárt okozó csalás bűntettét és magánokirat hamisítás vétségét, a közvetítők és az ügyvéd jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettét és sok rendbeli magánokirat hamisítás vétségét követték el. A bűncselekmények büntetési tétele a halmazat miatt 1-től 7,5 évig terjedő szabadságvesztés. A vádlottak közül az eladók és a vevők beismerő – mind magukra, mind a közvetítésben segédkezőkre és az ügyvédre is terhelő – vallomást tettek. A közvetítők egy része szintén beismerte a bűncselekmények elkövetését, ám az ügyvéd tagad. A bűncselekmények elkövetését a vallomásokon kívül bizonyítják az okiratok és a nyomozás során megkeresett szakhatóságok iratai is – tette hozzá Martossy György.

ÉM-SZP


Haladnak a fészekrakós nyomozások

eszak | 2011.03.21 13:59
Miskolc - Négy ügyet már lezártak a rendőrök, de van még mihez nyúlni.

Várni kell a kilakoltatással

eszak | 2011.03.17 16:54
Miskolc - A moratórium miatt nyár közepéig ugyan nem lehet kilakoltatni, de utána tervezik a fészekrakósok ügyében.

Csak a bűz és a csótányok maradtak

eszak | 2011.03.03 15:08
Miskolc-Avas - A jogcím nélküli beköltözők már elszeleltek, a lakásra lakat került.

Anyjuk után csak az adósságot örökölték

eszak | 2011.03.02 15:21
Miskolc - Egy tavaly meghalt nő, az élettársa és két, állami gondozásban lévő gyermeke a főszereplői annak a történetnek, amely végére talán csütörtök délelőtt 10 órakor kerülhet pont. Az önkormányzat hatósági főosztálya ugyanis lezárja és az ott élőket kiköltözteti a Miskolc, Szilvás utca 2. szám egyik lakásából. A tizedik emeleti lakásban ugyanis jogcím nélkül tartózkodnak, így a hatósági főosztály végézése szerint 48 órájuk van elhagyni az ingatlant. Ez a határidő csütörtökön jár le.

Önkényes lakásfoglalókat lakoltatnak ki Miskolcon

fuggetlen | 2011.03.02 15:01
Miskolc - Lezárat egy Szilvás utcai lakást a miskolci önkormányzat hatósági főosztálya. Az ingatlan magántulajdonban van, hagyatéki eljárás alatt áll, mert tulajdonosa tavaly meghalt.

"Olyan társaság, amelynek nem lennének tagjai"

eszak | 2011.03.01 13:28
Miskolc - "Gondolták, a közös díjat nemfizetni is lehet..." címmel jelent meg cikkünk a múlt héten. Ebben arról írtunk, hogy az avasi társasházak, lakásszövetkezetek attól tartanak, hogy a felhalmozódott adósságaik miatt csődbe mennek.

Elegük van a társas viszonyból

boon | 2011.03.01 10:14
Miskolc - A nemfizető es elviselhetetlen szomszédnak bizonyuló "fészekrakók" Miskolcon most már csődbe visznek egy komplett társasházi közösséget. A hatóságok tehetetlenek. A lakók nem látnak más megoldást. mint robbantani a társasházközösséget.

Nézőpont: Antik avasi lakások

eszak | 2011.02.28 14:41
Most érdemes lakást venni Miskolcon - gondolhatnánk. Az árak mélyponton, szinte féláron juthatunk hozzá ingatlanokhoz. Szántó Rita jegyzete.

Miskolci másfél szobás 2 millióért?

eszak | 2011.02.28 08:26
Miskolc - Mélyrepülésben az ingatlanárak a megyeszékhelyen – erről szólnak a hírek.

MSZP-s javaslat a társasházak csődje ellen

eszak | 2011.02.25 20:06
Miskolc - "Gondolták, a közös díjat nemfizetni is lehet..." címmel jelent meg cikkünk csütörtökön. Ebben arról írtunk, hogy az avasi társasházak, lakásszövetkezetek attól tartanak, hogy a felhalmozódott adósságaik miatt csődbe mennek.

"Gondolták, nemfizetni is lehet..."

eszak | 2011.02.24 21:41
Miskolc - Több, mint 2 millió forintos tartozás, a 77-ből 35 nem fizető lakástulajdonos. Ez jellemzi jelenleg az avasi Szentgyörgy út egyik társasáházának pénzügyi helyzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!