Miskolc hírei

2011.02.10. 17:39

A kormány zsebére füstölünk

<p>Miskolc - A regisztrációs adó csökkenésén látszik a szegénységünk.</p>

A regisztrációsadó-bevételek 2007 óta folyamatosan csökkennek, nem volt ez alól kivétel a tavalyi év sem, amikor is a pénzügyőrségnek a kormányzatilag megálmodott 39,3 milliárd forint helyett „csak” harminc milliárdot sikerült realizálnia – ami a 2007-es bevétel hatvan százaléka. A hitelezési feltételek szigorodása, a világgazdasági válság és a lakosság eladósodottsága miatt kevesebb autót helyeznek forgalomba, ezért a 39 milliárdos cél nem volt reális – mondta Béndek József altábornagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese a Miskolcon megtartott évértékelője során. A dohánytermékek utáni áfa-bevételek tíz százalékkal haladták meg az előirányzott mértéket, ami részben a dohánygyártó cégek között kirobban árháborúnak, részben a csempészek elleni határozott fellépésnek köszönhető.

Béndek József kifejtette: a szerb és az ukrán határszakaszon forgalomnövekedést regisztráltak (négy illetve 17 százalék), ami a hazai üzemanyagárak szárnyalásának köszönhető. Általánosságban elmondható, hogy ha itthon drágább az üzemanyag, mint a szomszédos országokban, beindul a csempészturizmus, ami ellen a vámosok az ellenőrzések szigorításával, a kilométeróra állásának és a kilépéskor a tankban lévő üzemanyag mennyiségének regisztrálásával, valamint a csempészcélokra átalakított járművek elkobzásával próbálnak védekezni. Az idei év főbb céljai között említette meg a tábornok az állami bevételek biztosítását, az integráció második lépcsőjére való felkészülést – amiről egyelőre bővebben nem kívánt nyilatkozni –, a mélységi és utóellenőrzések, az unió belső határai mentén történő ellenőrzések erősítését, valamint a fémkereskedelmemre vonatkozó szabályozás értelmezését.

Erdélyi János ezredes, regionális főigazgató az észak-magyarországi térség eredményeiről számolt be. Mint elmondta, régiónkban leginkább a regisztrációs adóbevételeken mutatkoztak meg a válság hatásai, elmondható, hogy az itt élők az olcsóbb használt autókat részesítették előnyben, az üzemanyagok jövedéki adóbevételein viszont sem a válság, sem a folyamatos áremelkedés nem érezhető.

ÉM-SZP


Félezer pénzügyőr hagyta ott a szervezetet

eszak | 2011.02.10 17:40
Miskolc - Tapasztalt munkatársakat veszített a pénzügyőrség az egyesülés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!