Miskolc hírei

2011.01.14. 14:55

Romos épületek Miskolcon

<p>Miskolc - Egyre több a romos épület Miskolcon. Mit lehet tenni? Törvény lenne, de az nem megoldás...</p>

 A miskolci romos épületekről napok óta élénk eszmecsere folyik lapunk internetes levelező fórumán, az Agorán. Egészen hosszú lista gyűlt már össze azokból a házakból, amelyek levelezőink szerint szégyenfoltjai a városnak. Lapunk korábban is többször foglalkozott a témával, sőt, az olasz Bruno Bigatton tulajdonában lévő, hihetetlenül rossz állapotban lévő Aranycsillag szálloda, valamint a főutcán éktelenkedő Avas szálló kapcsán vitafórumokat is rendeztünk. Hosszabb cikk jelent meg a Régiposta utcán álló, Sever tulajdonában lévő épület nem hasznosításáról is, valamint a főutcai hajdani Sajócipőboltról is írtunk.

Mindegyikkel ugyanaz a helyzet: magántulajdonban vannak (vagy mindig úgy is voltak, vagy a város adta el), de a tulajdonos pénz hiányában nem újítja fel azokat. Arról is sokszor írtunk, hogy a város tehetetlennek érzi magát. Még Fedor Vilmos az előző alpolgármester nyilatkozta annak idején, törvénymódosítást kezdeményez a megoldás érdekében, de aztán nem történt előrelépés az ügyben.

„Rendelet kellene”

„ Nem tudom, miért nincs egy olyan rendelet amelyik kötelezné a tulajdonost hogy tartsa karban az épületét.Törvényes  felszólítások után  a parlagfü rendelethez hasonlóan akár „hatóságilag" is fel lehetne újítani egy épületet amit aztán bírósági úton be lehet hajtani az ingatlantulajdonoson, akár az ingatlan elárverezésével is. Nyilván nem ilyen egyszerű, de ha én lennék a főnök, kiadnám a megfelelő osztálynak hogy dolgozzák ki” – írja egyik levelezőnk az Agorán.

„Ma Magyarországon nincs olyan jogszabály ami alapján esztétikai tipusú „állagmegovásra” vagy javításra lehetne késztetni bármilyen ingatlantulajdonost – hacsak nem írt alá a vételkor erre nézvést valamilyen kötelezettséget. Az hogy ronda: nem jogi kategória egyelőre” – így ír a másikuk. És egy harmadik levél részlete: „Talán a jogszabályokon lehetne változtatni, hiszen nem kőbe vésték azokat. Úgy gondolom, hogy a képviselőinknek lenne lehetősége a jogszabályi módosításokat kezdeményezni.”

Nincs pénzük...

Utánanéztünk, jogszabály van: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény egyértelműen rendelkezik az ingatlantulajdonosok kötelezettségéről. Abban az esetben, ha nem teljesíti (azaz nem karbantartja tulajdonát), a kötelezett terhére az építési hatóság (amely maga az önkormányzat, vagy műemléki épület esetén az örökségvédelem) hatósági úton, a felmerülő költségeket megelőlegezve – maga végezteti el, a költségek megtérítéséig az érintett ingatlanra jelzálogjogot jegyeztethet be. Az más kérdés, – erről lapunkban is többször írtunk –, és ez a legnagyobb probléma: megtehetné a hatóság, de ezzel gyakorlatilag soha nem élnek. Nincs rá pénzük...

Szintén az Agorán olvastuk az Aranycsillag kapcsán: egy fórumon, választások előtt „Polgármester úr kijelentette, van megoldás és törvényes eszközökkel kikényszerítik a szálló felújítását.”

Érdeklődtünk. „Az önkormányzat minden évben átvizsgálja a tulajdonában lévő épületeket és erre szólítja fel magántulajdonosokat is.  Az önkormányzatnak természetesen mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az elhanyagolt épületek tulajdonosát kötelezzék arra, hogy vagy újítsa fel, vagy bontsa el az épületet. Jelenleg ennek törvényi lehetőségeit vizsgálják, az ügyben a szakma folyamatosan egyeztet” – kaptuk a választ Dobos Tímea szóvivőtől.

Mégis: milyen törvénymódosításra gondolnak? A témára visszatérünk.

ÉM-HM

 

 

Felsorolás az Agorán

– Szemere B. út 15 - 17 számú épületekn – A Csengey Gusztáv utcában az egykori Tiszti klub és a régi Szentpáli kereskedelmi iskola épülete is évek óta üresen áll. – A Kiss Ernő úton a volt Hámor étterem – Kuruc utca mögött található, félig romos állapotban lévő volt HáziIpari Szövetkezet két szintes épülete – az Ady Endre Művelődési Házzal szemben több helyiségből álló (Korona uradalom volt lakásai) – Régiposta utcai sarok épület! – A Petőfi utcán (a házasságkötőtől feljebb). Egy évtizede minimum, hogy ott áll bedeszkázott ablakokkal... – A Hunyadi utcán lévő egykori Fodrász Szövetkezet épülete – A Petőfi tér és szobor mögötti épület a Deszka templom mellett – Mese cukrászda – Miskolctapolcán van egy évek óta elhagyatott bodega, amely hajdan ajándékbolt-féleség volt

 

 

 

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokról...

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia első ütemébe tartoznak a homlokzat-felújítások, portálcserék Így megújul az Ady Endre utca 5., 18. és 20. alatti, száz százalékban önkormányzati tulajdonú társasházak homlokzata. Megújul az utcafront a Széchenyi utca 19. szám alatti Weidlich-palotán.Ez ugyan vegyes tulajdonú társasház, de kiemelt műemlékvédelem alatt áll. Kívül-belül megújul a Széchenyi 61. szám. A közvetlenül mellette lévő 59. szám homlokzata is megújul, és azért csak kívülről, mert ez nem önkormányzati tulajdonú. A közbeszerzési eljárás lezárult, jelenleg a szerződések megkötése zajlik. A munkaterületek átadása a nyertes pályázónak január második felében történik. A munkálatok megkezdése azonban az időjárástól függ, tudtuk meg az önkormányzat szóvivőjétől, Dobos Tímeától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!