Miskolc hírei

2010.12.10. 19:26

"Még húsz centiméter szintemelkedés várható"

<p>Miskolc - Felkészültek további mentésre is tartalék homok és tízezer homokzsák áll rendelkezésre.</p>

Belvizes területek, megduzzadt Sajó, a gát szélét közelítő Bódva Edelényben, Szendrőládon víz a kertek alatt – ez a kép kísért úticélunk Szendrő felé haladva. A településen a strandnál áll a víz, a szuhogyi hídnál homokzsákkal védik a szélső házakat. A két-három rétegű zsáksor hosszan húzódik a pataktól mintegy 150 méterre. „Pocsolya ez, ahhoz képes, ami itt volt tavasszal – mondja legyintve Kovács Antal –, akkor még traktorral se tudtunk bejönni”.

Egyelőre 3 - 3 ház van veszélyben két különböző területen, az előrejelzések szerint még húsz centimétert emelkedhet a vízszint – tájékoztat a részletekről Szaniszló János polgármester. Pénteken 15 fő az önkományzattól és mintegy 10 tűzoltó vett részt az elhárításban, 4 szivattyú dolgozott folyamatosan. Felkészültek további mentésre is, tartalék homok és tízezer homokzsák áll rendelkezésre – tudtuk meg. A polgármester úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi vízszint az ez év áprilisinak felel meg körülbelül.

Védekezés saját költségen

Hozzáteszi: a benyújtott vis maior pályázatuknak még mindig csak az előlegét fizették ki, a hátralévő 75 százalék – ami mintegy 70 millió forintot jelent – még várat magára. Egyelőre az önkormányzat saját költségvetése terhére illetve a szállítók türelmét igénybe véve tudja végezni feladatát. A megrongálódott állami védművek helyreállítása sem kezdődött el. A saját védművekre is pályáztak, ennek a határidejét jövő év márciusig tolták ki. A korábbi árvízben megrongálódot és ideiglenesen helyreállított híd lába közelében van a Református Családi Napközi, ahol jelenleg 14 gyerek tölti napjait. Mellettük az elárasztott strand és szabadidő központ területén kialakult tó télen sem fog befagyni, 18 fokos forrás bugyog a vízfelszín alatt. Korábban 30 évig nem is volt víz a mederben, az idén bőséges a vízhozam. A tervek szerint a meder mélyítésével és kikövezésével oldják meg a problémát. Hajdú István a vontatóval behozott homokzsákokat teríti a Bódva partján. „Legutóbb én is kaptam rendesen, öt centiméter hiányzott, hogy be nem jött a víz a lakásba. Csónakkal tudtuk szállítani a homokot” – osztja meg korábbi „élményeit”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!