Mezőkövesd hírei

2019.03.27. 10:19

Mámorító torta Mezőkövesden

Mezőkövesd - Balogi Zsuzsanna meggyes-mákos mámor elnevezésű tortája lett idén Matyóföld tortája.

Mezőkövesd - Balogi Zsuzsanna meggyes-mákos mámor elnevezésű tortája lett idén Matyóföld tortája.A Matyó Kertbarát Egyesület másodszor hirdette meg a tortaversenyt, amelyre ebben az évben hét nevezés érkezett. A zsűri mezőkövesdi és környékbeli cukrászokból állt, akik mind a hét alkotást – csavarintós kendős menyecske­torta, norvég diótorta eperrel, hegyaljai mazsolatorta, gesztenyetorta, ahogyan tavasszal készül, mézes levendulatorta, édenkert torta, meggyes-mákos mámor torta – értékelték küllemük és ízük alapján. Idén az első helyet és az ezzel járó serleget és vándorserleget Balogi Zsuzsanna nyerte el, aki egy néhány héttel ezelőtt kiötlött tortával nevezett.

– Gyakran, hetente kétszer is sütök a családnak, tortát csak alkalmakra készítek, mert macerás a töltése, díszítése. Most ez a kedvencem, több receptből állítottam össze. Két-három héttel ezelőtt egy gyors süteménynek készítettem el munka után, s amikor megkóstoltam, tudtam, hogy ezzel kell indulnom. Tortaként most először készítettem el – mondta a győztes, akit az egyik kolléganője beszélt rá, hogy nevezzen.

Egyszerű, dekoratív

A torta egyébként mákos piskótából, vaníliás főzött krémből, meggyes zselérétegből és meggyszemekből, valamint fehér csokoládéból készült díszekből áll. Egyszerű, de dekoratív.

Mint mondta, édesanyja is szeret sütni, ő maga nyolcévesen készítette el első piskótáját. Munka után, valamint hétvégenként süt édes és sós süteményeket. Kisfia inkább külön szereti a piskótát és a krémet, párja pedig nagyon édesszájú, úgyhogy minden elfogy.

Vasas Pál, a zsűri elnöke elmondta, színvonalasak, szépek, emellett ízletesek is voltak a benevezett termékek. Elvárás volt, hogy egyedi, s ne szabvány tortákat hozzanak a versenyzők, akik főleg hagyományos tortákat neveztek, gyümölccsel, tejszínnel fűszerezve. Az első helyezett egyhangú pontozással végzett az élen, magasan nyert, a második és harmadik helyen egyforma pontszámmal végeztek a torták. Mint mondta, a művek nagy része komoly munkát igényel, de el lehet őket készíteni nagyban is, reméli, a győztes is be tudja mutatni nagyobb volumenben. Tavaly a bemutatón a 200 szelet pillanatok alatt elfogyott.

Herkely Károly, a Matyó Kertbarát Egyesület elnöke elmondta, színvonalas volt a verseny, szeretnék a győztes tortát bemutatni a környékbeli cukrászdákban is. Július végén a Gépmúzeumban lehet majd megkóstolni a győztest. Bíznak abban, hogy jövőre még többen indulnak majd a versenyen.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!