Mezőkövesd hírei

2018.07.28. 12:21

A mindennapi kenyeret mindenkor tisztelik Mezőkövesden

Mezőkövesd - Idén is elindult a Magyarok Kenyere program, várják a gazdák búzafelajánlásait.

Mezőkövesd - Idén is elindult a Magyarok Kenyere program, várják a gazdák búzafelajánlásait.

A Magyarok Kenyere program megyei búzagyűjtő napját tartották pénteken délután Mezőkövesden, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban. Az ünnepségen elsőként dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere osztotta meg gondolatait a kenyér becsületéről, s azokról, akik megdolgoztak a búzáért, s adnak belőle azoknak, akiknek nincs kenyerük.

Öt helyen gyűjtik

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kifejtette, a magyarok Kenyere program az elmúlt években kinőtte magát, tavaly már összesen 628 tonna búzát adott össze négyezer termelő. Borsodban kétszáz gazda 31 tonna búzát adományozott a rászorulóknak. Idén öt helyen gyűjtik a gabonát, amit Tiszapalkonyán, a Goodmills malmában őrölnek meg, és Lezák Zoltán pékségében készítik el az augusztus 20-i megyei ünnepségekre szánt kenyereket. A megyei kenyérnapi ünnepség várhatóan ­Mezőkövesden lesz.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: a mindennapi kenyér az élet, a szeretet, a család egységét jelképezi. A búza és a kenyér Isten ajándéka, a munka gyümölcse. A Kárpát-medence jó gabonatermő vidék, a kenyér tisztelete hagyomány a családoknál, s a lét minimuma, ha az nincs, akkor baj van. Ezért van szükség együttérzésre, szolidaritásra, ez az összetartozás alapja.

Felelősség egymásért

Jakab István, a MAGOSZ elnöke szerint az összegyűjtendő 15 millió búzaszem a 15 millió magyart jelképezi. A magyarok határon innen és túl ­összetartoznak, felelősek egymásért. Köszönetet mondott az adományozóknak, s kiemelte, a támogatók negyven százaléka külhoni magyar. Az önhibájukon kívül rászoruló gyerekeknek az adomány sokat jelent, a búzából készülő liszt jó helyre kerül. Idén a legrosszabb helyzetben lévő kárpátaljai magyarság földjén, Mezőgecsén lesz a búza összeöntésének ünnepe.

Az ünnepségen Gordos Attila református lelkipásztor, valamint dr. Medvegy János, a Szent László templom plébánosa mondott áldást, táncoltak a Százrózsás Néptáncegyüttes tagjai, Remenyik Sándor Mindennapi kenyér című versét pedig Takács Norbert szavalta el.

TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!