Magyarország

2019.03.18. 17:45

Metszhető már a hortenzia is

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A metszéssel új hajtások kialakulását, illetve a virágzást segítjük elő.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A metszéssel új hajtások kialakulását, illetve a virágzást segítjük elő.

Sok hortenziatulajdonosnak okoz gondot, hogy tavasszal, illetve elvirágzás után mit kezdjen a hortenziával, hogy ismét virágozzon. Először is tudni kell, hogy milyen fajtával van dolgunk.

Tőből vágjuk vissza

Nálunk két fajtája van elterjedve, az egyiket minden tavasszal tövig visszavágjuk, és ők minden évben kinevelik az új hajtásokat és a hatalmas fehér virágfejeket, míg a másikat metszenünk kell, hogy az új hajtásokon virágokat tudjon kinevelni.

A metszés megfelelő időpontja a kora tavasz. Az elfagyott, elöregedett ágakat tőből vágjuk vissza. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy fagyott-e az ág, egyszerűen kaparjuk meg a kérgét. Ha elhalt, akkor bátran kivághatjuk. A hortenziánk bármelyik típusba tartozik, a metszéssel új hajtások kialakulását, illetve a virágzást segítjük elő.

A rendszeres visszavágásnak köszönhetően a bokrunk évről évre duplázódik, és egyre terebélyesebbé válik. Pár éven belül már tőosztással szétültethetjük, és egyre nagyobb területeket ültethetünk be vele.

Ha nem tudjuk, milyen hortenziát kaptunk, szereztünk, nézzük meg alaposan a levelét. A cserjés, a kerti és a bugás hortenzia levélzete eltér egymástól, így könnyen be tudjuk azonosítani őket.

ÉM


Kertészeti tanácsok

– A gyümölcsösökben feladat a metszés, permetezés. Ritkítsuk a koronarészt, a túl sűrűn álló, befelé növő vesszőket távolítsuk el! A ribizli és az egres se maradjon ki a ritkításból, a letermett, idős részeket vágjuk ki.

– Ha szeretnénk több egres- vagy ribizlibokrot, akkor még mindig elvégezhető az állomány bővítése tőosztással. Takarítás, rendrakás az egész kertben, gereblyézés, elszáradt növényi részek komposztra hordása a kert méretétől függően egy-két nap alatt megvan, ha még nem vagyunk túl rajta.

– Ha még nem tettük, ideje, hogy rendbe tegyük az epret és a málnát is. Az epernél az összes elszáradt, beteg levelet vágjuk le, és égessük el!

– Komoly fagyokat már nem ígér az előrejelzés, megkezdhetjük a rózsa és a hortenzia metszését is. Ha már a virágoskertben dolgozunk, vágjuk vissza az elszáradt évelők szármaradványait, lazítsuk a talajt körülöttük és dolgozzunk a talajba komposztot. A bimbósodó hagymásainknak adjunk tápanyagot, melyet óvatosan dolgozzunk a földbe. Metszhetjük a nyáron virágzó klematiszokat és a lilaakácot is, mielőtt elburjánzana.

– A fólia alatt szedjük, együk, vessük a hónapos retket, neveljük a salátát! Tűzdeljük át a paradicsom- és a paprikapalántákat, mikor a levelek egymáshoz érnek. A fejes-, kel- és vöröskáposztát is vethetjük – fólia alatt. Ha a sárgadinnyét magunk neveljük, a negyedik levél fölött csípjük vissza.

– Szabadföldbe mehet a korai karalábé, palántákat szoktatás után kezdhetjük szabadföldbe kiültetni. Közé duggathatunk egy-egy dughagymát is, zöldhagymának. Azokat a hagymafejeket használjuk fel, melyek a dughagymának nagyok, étkezéshez kicsik. Vethetjük a répát, zöldséget, spenótot, zöldborsót is, duggathatjuk a fok- és vöröshagymát.

– Ellenőrizzük a hagymás, gumós növényeinket a teleltetőben, (dália, kardvirág, kánna, begónia). Túl száraz helyen megfonnyadnak, ha sok a nedvesség, megrothadnak. Szükség szerint szellőztessünk, illetve a tárolóhomokot nedvesítsük meg. Ellenőrizzük a teleltetőbe lévő dézsásainkat is, szükség szerint öntözzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!