Magyarország

2018.11.23. 16:23

Szükség lenne a szoptatószobákra

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Megosztja a közvéleményt a nyilvános helyen való szoptatás.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Megosztja a közvéleményt a nyilvános helyen való szoptatás.

Az egyik tábor szerint, a gyermek az első minden körülmény között, ezért buszon, villamoson, forgalmas tereken, éttermekben, szóval bárhol és bármikor lehet emlőből táplálni az apróságot, míg mások ízléstelennek, provokatívnak tartják az etetés legtermészetesebb, ősi formáját.

A cumisüveg belefér

Ezzel szemben a cumisüveg elfogadottabb, sokkal kevesebb kritikus tekintet szegeződik azokra az édesanyákra, akik mások előtt kortyoltatnak tápszert gyermekükkel.

– Szélsőséges nézőpontok sorával találkozom, többen megbotránkoznak és szexuális jelleget tulajdonítanak az anya-baba kapcsolat egyik legfontosabb mozzanatának, de akadnak olyanok is, akik harcosan támogatják, hogy ott kell etetni, ahol éppen utoléri a babát az éhség – ecseteli tapasztalatait Halászné Milicz Andrea védőnő, aki szerint sehol sem lenne szabad korlátozni az édesanyákat abban, hogy megetessék a gyermekeiket.

– Fontos, hogy tapintatosak legyenek a társadalom többi tagjai iránt, de kellő diszkrécióval szerintem mindenhol szabad szoptatni. A legnagyobb probléma, hogy hiányoznak ehhez a feltételek, a közintézményekben, vendéglátóegységekben nincs külön szoptatószoba. Sajnos még a kórházak is lemaradtak, pelenkázótermek egyre több helyen vannak, de a táplásnak ez a hagyományos formája még nem eléggé támogatott – értékeli a helyzetet.

Ahány orvos, annyi tanács

Andrea szerint nemcsak a nyilvános helyen való szoptatás, hanem általában az anyatejjel való táplálás kérdése is megosztja a nőket, sőt még az orvostársadalmat is.

– Nem csoda, ha bizonytalankodnak a hölgyek, és nem tudják, pontosan meddig érdemes így táplálni gyermeküket, hiszen a körzetemben van olyan anyuka, aki az egyik orvostól azt a tanácsot kapta, hogy amíg csak lehetséges, szoptassa a gyermekeket, mert így az immunrendszer megfelelő működését is támogatja, míg a másik doktor szerint egyéves kor után felesleges adni az anyatejet – sorolta.

– Jómagam nem vagyok tápszerpárti. Sok család azért részesíti előnyben ezt az élelmet, mert ehhez nem kell az anyuka, ezt bárki, aki épp a gyermekre vigyáz, odaadhatja. Úgy vélem, nagy szükség lenne szoptatószobákra, hogy az édesanyák bátran elindulhassanak akár bevásárolni, akár levegőzni az apróságokkal. Ne kelljen otthon maradniuk azért, hogy keblükre vehessék csemetéjüket – hangsúlyozta a védőnő.

JA


[related-post post_id="4059610"]

[related-post post_id="4058734"]

[related-post post_id="4059635"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!