Magyarország

2018.11.20. 13:58

OGY - A gazdasági bizottság elfogadta az NMHH 2017-es elektronikus hírközlési beszámolóját

Budapest - Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elektronikus hírközléssel összefüggő 2017-es tevékenységének beszámolóját.

Budapest - Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elektronikus hírközléssel összefüggő 2017-es tevékenységének beszámolóját.

Karas Monika, az NMHH elnöke arról beszélt az ülésen, hogy évek óta az elektronikus hírközlés az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági szektor. A mobilszolgáltatások piaca volt a legjelentősebb szegmens 2017-ben 9,6 millió előfizetéssel. A mobilinternet elterjedtsége az előző évhez képest 40-ről 53 százalékra nőtt, ami 6,3 millió előfizetőt jelent, a hangsúly a vezetékes szolgáltatásokról a mobil szolgáltatásokra helyeződik. A mobilinternet előfizetők száma 10 százalékkal nőtt.

Hozzátette: eközben 2016-ról 2017-re 33-ról 44 százalékra nőtt azoknak az időseknek az aránya, akiknél a mindennapok részévé vált az internet használata, mára feltehetően a 60 éven túli magyarok fele internetezik.

Tavaly mintegy 160 szolgáltató vizsgálata zárult le, ennek keretében ellenőrizték egyebek között a roaming szolgáltatásokat. A legnagyobb összegű bírságot, 121 millió forintot egy idő előtt nyújtott kábeltévés szolgáltatás miatt szabták ki - mondta.

Kitért arra, hogy a roaming tarifa csökkentésének átállása gördülékenyen zajlott, 2017-ben másfélszeresére nőtt az adatroamingot használók száma az előző évhez képest.

Az NMHH elnöke a beszámolójában elmondta, a magyar postapiac növekedése több mint 4 százalékos volt 2017-ben, elérte a 187,6 milliárd forintot.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!