Magyarország

2018.08.05. 18:41

Vigyázat, támad a liszteske!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem könnyű megszabadulni az üvegházi molytetűtől.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem könnyű megszabadulni az üvegházi molytetűtől.

Hozzáérünk a karalábé, káposzta vagy paradicsom leveléhez, és apró fehér lepkék rajai röppennek fel tucatszám? Ismerős? Akkor üvegházi molytetvünk, vagyis liszteskénk van. Milyen rovar ez a liszteske, fehér légy, üvegházi molytetű?

Sárga papír

A fiatal lárva pajzstetűre emlé­keztet. Az első vedlés után elveszíti a lábait, és nem tud tovább mozogni. Rendszerint a levélfonákon helyhez kötötten, ovális, domború tokban alakul át bábbá, majd az imágó ezt felrepesztve távozik a szabadba. Fejlődésükkel a pajzstetvekre emlékeztetnek, de azoktól eltérően nemcsak a hímek, a nőstények is tudnak repülni.

A növényházi (üveg, fólia alatti) mikroklíma segíti zavartalan tömegszaporodását. Az üvegházi molytetű elleni védekezés nagyon nehéz. Épp ezért fontos, hogy amíg helyhez kötötten, báb alakban van, megakadályozzuk a kifejlődését. Azon kívül, hogy mézharmatszennyezéssel és szívogatással károsítják a növényeket, vírusokat is terjesztenek. A vírusos betegségekre nincs permetszer.

Mit tehetünk ellenük, hogy tudjuk megvédeni a növényeinket, hogy biztonságban legyenek a káposztafélék? Tudnunk kell, hogy ezek az apró molyok nagyon szeretik a sárga színt. Ezt kihasználva ragacsos sárga lapokat tűzzünk ki, melyeket megvásárolhatunk, de saját magunk is elkészíthetünk. Sárga karton kell hozzá, műanyag tasak és olaj. A lapot berakjuk a műanyag tasakba, és a műanyagot bekenjük olajjal. Kifüggesztjük a védendő növényre. A liszteske rárepül, mert a sárga szín vonzza, beleragad az olajba, és ott marad. Ha az eső lemosta az olajat, megismételjük a bekenést. Így sokáig használhatjuk a sárga kartonlapokat.

Paradicsom esetében kerüljük a ragacsos csapdát, mert bár a paradicsom önporzó növény, attól még a méhek is látogatják, és beleragadhatnak.

Ismételt permetezés

A liszteskétől nem tudunk egy-két permetezéssel megszabadulni. Ritkítani tudjuk, de teljesen felszámolni, illetve távol tartani őket csakis egy átfogó program keretében lehet. Legfontosabb a megelőzés. Ehhez a bársonyvirág és körömvirág vetése és palántázása az első lépcső. Rendszeresen ellenőriznünk kell a növényeket, és amikor észrevesszük jelenlétüket, kezdjük meg a kenőszappanos lemosást. Amikor nagymértékben elszaporodott az állomány, már sokkal nehezebb a dolgunk – ezt nem szabad megvárni.

Forrás: gazigazito.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!