Magyarország

2018.02.18. 13:40

Nem gyerekként kezdik a programozást a profik

Budapest - IT-programozó–­fejlesztő kategóriában tavaly több mint 9 ezer álláshirdetést adtak fel – csak a ­Profession.hu adatbázisába.

Budapest - IT-programozó–­fejlesztő kategóriában tavaly több mint 9 ezer álláshirdetést adtak fel – csak a ­Profession.hu adatbázisába.

Magyarországon egyre nehezebb Java-fejlesztőket találni, miközben nemzetközi szinten ma már minden tizedik programozó kevesebb, mint egy év tanulás után állást talált a szakmában. Jelenleg egy néhány hónapos intenzív képzés (bootcamp) is elég egy keresett programnyelv elsajátításához, és így akár a karrierváltáshoz is.

20 ezer

A hazai, informatikai munkaerő-piacon több mint 20 ezer nyitott pozícióra keresnek szakembereket az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) adatai szerint. A Startup Safary gyorsfelmérése alapján tízből négy startup cégnek még mindig problémát okoz a szoftverfejlesztő-hiány és egyre nehezebb olyan programozókat találni, akik Java, .Net fejlesztők, UX designerek vagy adattudósok (data scientist).

A Stack Overflow legfrissebb, 64 ezer webfejlesztő körében végzett nemzetközi kutatása rámutat arra, hogy a szoftverfejlesztők korántsem gyerekkoruk óta képzik magukat. A válaszadó szakemberek harmada 1–4 évig tanult programozást karrierje megkezdése előtt, 11 százalékuk pedig egy évig sem képezte magát az első állásajánlatig. A kutatás szerint a bootcamp-ek elterjedésének köszönhetően a programozásban járatlanok is könnyedén léphetnek be a fejlesztői szakmába.

A legfontosabb három programozói készség között szerepel a logikus gondolkodás, a csapatmunka képessége, illetve a szorgalom – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) JUMP programjának kutatásából, amelyet a programozóképzés partnercégei és jelentkezői körében végeztek el.

- ÉKN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!