Magyarország

2016.04.29. 14:59

Lehúzza a Klik a neki nem tetsző tankönyveket az iskolák listájáról

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sorra húzza le a neki nem tetsző kiadványokat az iskolák tankönyvrendeléséből a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, állítja a Tanítanék Mozgalom. A Klik közleményében azt írta, hamisak a híresztelések, és továbbra is biztosított a tankönyvválasztás szabadsága. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sorra húzza le a neki nem tetsző kiadványokat az iskolák tankönyvrendeléséből a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, állítja a Tanítanék Mozgalom. A Klik közleményében azt írta, hamisak a híresztelések, és továbbra is biztosított a tankönyvválasztás szabadsága. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Országszerte érintheti az iskolákat, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ belenyúl az iskolák tankönyvrendelésébe, és lehúzza a neki nem tetsző tételeket – mondta az Abcúgnak Szakmári Klára, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke. Szerdán több panasz is érkezett az elmúlt hónapok tanártüntetéseiben is részt vállaló Tanítanék Mozgalom oldalára, amelyek arról szóltak, hogy a Klik az állami tankönyvellátó (KELLO) kiadványait teszi a magánkiadóktól rendelt tételek helyére. Szakmári több kollégájától is hasonló információt kapott.

“Kedden az iskolák levelet kaptak, amelyben utasítják őket arra, hogy ne rendeljenek a korábbi kerettanterv alapján engedélyezett könyveket” – írták a Tanítanék Mozgalom csütörtöki közleményében. Szakmári szerint valóban vannak olyan könyvek, amelyek nem felelnek meg a 2012-ben elfogadott új Nemzeti Alaptantervnek, de sok tantárgy esetében minimálisak az eltérések, és a régi könyvek is használhatóak lennének. Ráadásul ezek is szerepelnek a jegyzéken, amiből a pedagógusok válogathatnak.

Szakmári azt mondta, a Klik a kísérleti tankönyveket, valamint az állami kézben lévő Nemzedékek Tudása és az Apáczai Kiadó könyveit preferálja. “A kísérleti könyvek mellett szól, hogy nagyon olcsók, a nyomdai bekerülési ár környékén lehet megvenni őket, olykor az ezer forintot sem éri el az áruk. Ez fontos szempont, hiszen a szülőknek kell megvásárolni őket, de a szakmaiságnak fontosabbnak kellene lennie. Márpedig a kísérleti könyvek nem mentek át azon a tankönyv-engedélyezési eljáráson, amit a többi kiadótól elvárnak, és nem is olyan minőségűek” – mondta.

A Tanítanék közleménye szerint a sajátos nevelési igényű gyerekek számára el sem készültek az új kerettantervnek megfelelő könyvek, mégis előfordul, hogy a tankerületek lehúzzák a régi kiadványokat a rendelésekről. “Felhívjuk az iskolákat, hogy ne fogadják el a Klik diktátumát, ne módosítsák jogszerű rendelésüket! A Klik vonja vissza a pedagógusok jogait korlátozó, a minőségi oktatást megnehezítő utasítását!” – írták, és felszólították a Kliket, hogy tolja ki a tankönyvrendelés leadásának szombati határidejét.

A Klik szerdai közleménye szerint “hamisak azok a híresztelések, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a KELLO valamiféle hátsó szándéktól vezérelve kijátszanák a jogszabályokat, és szándékosan szűkítenék a pedagógusok lehetőségeit”. Azt írták, a rendelés jóváhagyásának feltétele, hogy a rendelés összértéke ne lépje túl az intézményi keretet. “A szabad tankönyvválasztás lehetősége továbbra is biztosított, hiszen több mint 60 kiadó, összesen 3527 féle tankönyve szerepel a tankönyvjegyzéken. Az állami kiadású nyomtatványok ennek csupán harmadát teszik ki” – írták, és felhívták a figyelmet, hogy a Klik több évfolyamon felemelte a keretösszeget.

Szakmári szerint ez diszkriminatívan történt, mert a nem a Klikhez tartozó szakiskolák, szakközépiskolák, valamint az egyházi iskolák szintén ebből a listából válogathatnak, de nem egyértelmű, hogy az összeg növelése rájuk is vonatkozik-e. A Klik szerint “a rendelkezéssel kapcsolatos, a szervezethez beérkezett szülői és tanári visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!