Magyarország

2013.06.04. 08:28

Árvíz - Várhatóan kedden lezárják a budapesti alsó rakpartokat

Budapest, 2013. június 4., kedd (MTI) - A Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt várhatóan kedden lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn éjjel.

Budapest, 2013. június 4., kedd (MTI) - A Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt várhatóan kedden lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn éjjel.A jelenlegi adatok alapján a Duna Budapesten várhatóan vasárnap tetőzik, 875 centiméterrel. Az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centiméter volt, 2006-ban.

A Szigetközben péntekre várják a tetőzést a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. Ott korábban a legmagasabb vízszint a 2002-ben mért 875 centiméter volt. Ugyancsak pénteken tetőzik a víz Komáromnál, ahol 820 centiméteres vízállásra számítanak, ami szintén meghaladja az eddigi legmagasabb, 801 centimétert. Esztergomnál és Nagymarosnál szombaton várható a legnagyobb vízállás, előbbinél 785 centiméteren, utóbbinál 730 centiméteren várják a tetőzést, ezek ugyancsak rekordszintek.

A közlemény szerint jelenleg összesen 490 kilométernyi töltés mentén folyik a védekezés, I. fokú 305 kilométeren, II. fokú 41,5 kilométeren, rendkívüli védekezés pedig 143,4 kilométeren. A védekezésben 530-an vesznek részt, 143 technikai eszközzel.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a belügyminiszter összehívta mindazon szervezeteket, amelyek az érkező árvíz biztonságos levezetésében hatékonyan közre tudnak működni, a védekezési feladatok ellátása folyamatos és ütemszerű. A védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja, a szakemberek a tapasztalatok, illetve az információtechnika segítségével folyamatosan meg tudják hozni a szükséges intézkedéseket. Az árhullám okozta helyzet kezelésére adottak a személyi, tárgyi és technikai feltételek.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!