Magyarország

2013.06.07. 10:14

Árvíz - Fazekas Sándor: a nemzeti összefogást tükrözik az árvízvédelmi munkálatok

Budapest, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - A nemzeti összefogást tükrözik az árvízvédelmi munkálatok, az ebben résztvevőknek köszönet jár - nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtök este az MTI-nek, miután a főváros III. kerületében, a Római-parton zajló gáterősítést megtekintette.

Budapest, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - A nemzeti összefogást tükrözik az árvízvédelmi munkálatok, az ebben résztvevőknek köszönet jár - nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtök este az MTI-nek, miután a főváros III. kerületében, a Római-parton zajló gáterősítést megtekintette.

Megjegyezte, van összetartás az emberek között, miközben a víz pusztítása mindenkit próbára tesz. Az alföldi emberek is jönnek a Duna menti vidékre, és segítenek a bajba jutottakon, ugyanúgy, mint amikor a Duna menti emberek jöttek korábban a Tisza-völgyieknek segíteni.

Szavai szerint a munkálatok a legszervezettebben zajlanak, a csoportokat kitűnően, nagy odafigyeléssel irányítják, ami "mindenképpen bizakodásra okot adó körülmény". Úgy vélte: "ki tudjuk védeni az árvizet, meg tudjuk védeni az emberi életeket, lakásokat, lakóterületeket".

Emlékeztetett rá: a Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozik az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelynek a prognózisa segíti a mostani munkálatokat is. A vízüggyel kapcsolatos nemzetközi egyezmények, jogszabályok és az ezekből fakadó egyeztetések is a tárcához tartoznak. Ezek az országok közötti együttműködést segítik elő ezen a téren, mert "több országot érint ez a természeti csapás, és ahhoz hogy hatékonyan tudjunk védekezni, tudnunk kell azt, hogy mi történik más országokban", személyes kapcsolatok nélkül pedig nem lehet hatékony a védekezés - állapította meg.

Megemlítette, hogy a tárca munkatársai is részt vesznek a védekezési munkálatokban, a Környezetvédelmi Felügyelőség pedig technikával, gépekkel és élőmunkával kapcsolódott be az árvíz elleni küzdelembe. Beszélt arról is, hogy vasárnap délelőtt a Nagykunságból sokadmagával ő is jön dolgozni a gátakra, oda "ahol a legnagyobb szükség lesz" rájuk.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer fideszes polgármestere az MTI-nek azt mondta: jelenleg mintegy hatszázan vesznek részt az árvízvédelmi munkálatokban, az önkéntesek között vannak diákok, nyugdíjasok, és sokan jöttek Óbuda belterületéről, amelyet nem fenyeget a veszély, de érkeztek Budapest agglomerációjából is. A Duna 9 és fél méteres vízállásáig tudja a gát biztosítani a területet - tette hozzá.

Mintegy 45 házat érint közvetlenül az árvíz a hullámtérben, az itt lakóknak homokzsákokat biztosít az önkormányzat, amely az előzetes tervek szerint 15-20 millió forintot szán az árvíz elleni védekezésre. Megemlítette, hogy a hullámtérben élőket már kedden és szerdán értesítették a teendőkről, egyben felmérték a kiköltözési igényeket, sokan már éltek is ezzel a lehetőséggel.

Kitért arra, hogy nem először kell megküzdeniük az árvízzel, a 2002-es, 2006-os és a 2010-es árvizek tapasztalata alapján pedig meghatározott gyakorlatuk van, ahogy az evakuálásban is, tavaly ugyanis mintegy ötezer ember zökkenőmentes kitelepítését oldották meg egy fel nem robbant bomba megtalálása után.

A III. kerület létrehozott a Királyok útja – Pozsonyi út kereszteződésénél egy árvízvédelmi bázist, amely információs központként is üzemel. Itt a hullámtérben lakók homokot, homokzsákokat és a védekezéshez szükséges fóliát is igényelhetnek. A munkálatokban az önkénteseken kívül részt vesz a rendőrség, a polgárőrség, a katasztrófavédelem, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Máltai Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!