Magyarország

2013.04.11. 17:42

Iszapömlés - Tanúk szerint a gátszakadás előtt bekapcsoltak a szivattyúk

Veszprém, 2013. április 11., csütörtök (MTI) - A vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper csütörtöki tárgyalásán, a Veszprémi Törvényszéken meghallgatott tanúk szerint 2010. október 4-én közvetlenül a X-es tározó gátjának átszakadása előtt bekapcsoltak a szivattyúk.

Veszprém, 2013. április 11., csütörtök (MTI) - A vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper csütörtöki tárgyalásán, a Veszprémi Törvényszéken meghallgatott tanúk szerint 2010. október 4-én közvetlenül a X-es tározó gátjának átszakadása előtt bekapcsoltak a szivattyúk.

A büntetőtanács a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. szivattyútelepének két karbantartóját hallgatta meg, ők a gátszakadáskor a tizennegyedrendű vádlottal, P. Sándor szivattyúkezelővel egy műszakban dolgoztak a IX-es tározó melletti szivattyúházban.

A két környékbeli férfi, akit a bíróság csaknem négy órán át kérdezett, tanúként egybehangzóan azt állította, hogy aznap délelőtt semmi rendkívüli esemény nem történt.

Az egyik férfi, akit a másik tanú, a kollégája jelenlétében hallgatott meg a bíróság, azt mondta: a műszerek dél körül jelezték, hogy a vízszint a kenyerestanyai szivattyúház medencéjében hirtelen, egy-két perc alatt a maximumra ugrott. Ebben a medencében gyűlik össze a tározótér északi részén, így a X-es északi gátfala körül keletkező csurgalékvíz is. Hozzátette, akkor felhívta a munkatársát, aki a X-es gátfalon dolgozó úthengert irányította, jelezve, kigyulladtak a szintjelző lámpák és bekapcsoltak a szivattyúk. Közlése szerint azért telefonált, mert ilyen korábban nem történt, és azt is látták, hogy nem csökken a vízszint.

Társa - aki csaknem három évtizede dolgozott a vörösiszap-tározóknál - állításuk szerint a hívás után azonnal szólt a közelében tartózkodó felettesének, a hatodrendű vádlott P. Ferencnek, aki kiküldte őket a szivattyúházhoz. Az autójukkal éppen befordultak az oda vezető útra, amikor két furgon jött szembe, s azokból szóltak nekik, hogy kiszakadt a gát, ne menjenek arra. A tanúk azt mondták, hogy nem látták, mi történt, Kolontár felé indultak autóval, s a tárgyaláson többször elismételték: szirénázást nem hallottak útközben.

Felidézték, a kolontári kultúrházig tudtak menni, onnan látták, hogy a tűzoltók az iskolából mentik ki a gyerekeket. Egyikük azt mondta: hallotta a tizenharmadrendű vádlottat, aki szólt a tűzoltóknak, hogy ne menjenek bele bakancsban (gumicsizma nélkül) a lúgos vörösiszapba, és mossák le vízzel az embereket.

A tanú közölte, nem emlékszik arra, hogy azt mondta volna - miként egy korábbi jegyzőkönyvben szerepelt -, hogy "Kolontárnak vége", és éppen a vízszint hirtelen csökkenése miatt indultak el autóval a kenyerestanyai szivattyúházhoz.

A kolontári férfi fenntartotta a nyomozás során tett vallomásait, egyebek mellett azt, hogy a X-es tározót még három évig tölthették volna vörösiszappal. Azt állította, nem emlékszik arra, hogy a gátról 12.24-kor felhívta a kolontári polgármesteri hivatalban dolgozó feleségét azzal, gátszakadás történt és elérheti az ár a falu Malom utcáját.

A tanúk a tanácsvezető kérésére a térképen megjelölték a vörösiszap-tározók melletti létesítményeket, amelyek rendszeres ellenőrzése a feladatuk volt. Vázolták a katasztrófa napján, a gát átszakadásának idején bejárt útvonalakat is.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 emberrel szemben, a büntetőper tavaly szeptemberben kezdődött meg.

A tárgyalás pénteken folytatódik a Veszprémi Törvényszéken.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!