Magyarország

2013.03.23. 13:19

Vasárnapra már másodfokú lehet az árvízvédelmi készültség

Hajdú-Bihar - A pénteki csapadékos időjárás nem kedvezett az ár- és belvíz szepontjából, tovább emelkedett a Hortobágy-Berettyó vízszintje és mintegy kétezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is.

Hajdú-Bihar - A pénteki csapadékos időjárás nem kedvezett az ár- és belvíz szepontjából, tovább emelkedett a Hortobágy-Berettyó vízszintje és mintegy kétezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) területén tegnap 0-12,2 mm között hullott csapadék. A legtöbbet, 12,2 millimétert Balmazújvároson mérték - tájékoztatott szombat délelőtti közleményében Bara Sándor, megjegyezve: Balmazújvárost kivéve nem volt jelentős eső, viszont a vízügy területén az ebben a hónapban eddig lehullott csapadék mintegy háromszorosa a sokéves márciusi átlagnak, 79,4 milliméter. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint 2 nap szünet után március 25-től újabb csapadék várható. A TIVZIG igazgatója közölte, tovább emelkedett a Hortobágy-Berettyó vízszintje. Hozzátéve: a belvízi szivattyúzások miatt naponta átlagosan 10 centimétert emelkedik. Borznál ma reggel 307 centiméter volt a vízállás. A szakember hangsúlyozta, ha ez a növekedési ütem megmarad, akkor várhatóan vasárnap reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el a folyón.

Belvízvédelem

"A TIVIZIG területén tegnap óta több, mint kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés. Jelenleg összesen 16 500 hektár áll víz alatt, melyből 3 150 ha vetés, 3 300 ha szántó, 6 950 ha rét-legelő" - olvasható az igazgató tájékoztatójában, melyből az is kiderült, a 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 8 szakaszon védekeznek. "Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten valamint a Kadarcs–Karácsonyfoki szakaszon, első fok van érvényben a Berettyó alsó és a Berettyó felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon" - tudatta Bara Sándor. Arról is tájékoztatott pénteken 101-en vettek részt a védekezésben, az igazgatóság által üzemeltetett 15 szivattyútelep pedig összesen 1,8 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A Tisza és a Hortobágy-Berettyó mellett folyamatosan, napi 24 órán át szivattyúznak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!