Magyarország

2013.03.15. 19:17

Március 15. - Kossuth-díj - Csíkszentmihályi Róbert szobrász

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Csíkszentmihályi Róbert érem- és szobrászművészt váratlanul érte a Kossuth-díj híre, mert már teljesen letett róla. Az alkotó pénteken vehette át az elismerést a Parlamentben.

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Csíkszentmihályi Róbert érem- és szobrászművészt váratlanul érte a Kossuth-díj híre, mert már teljesen letett róla. Az alkotó pénteken vehette át az elismerést a Parlamentben.

A Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészt, kiváló művészt mély emberi filozófiai, etikai tartalmak érzékeny plasztikai megfogalmazásáért, a szobrászat minden műfajában maradandót alkotó művészi pályája elismeréseként tüntették ki a Kossuth-díjjal.

Csíkszentmihályi Róbert az MTI-nek felidézte: tizenegynehány éve azt suttogták, hogy megkapja a legmagasabb állami kitüntetést, akkor ez mély izgalommal töltötte el. "Teltek az évek, és már egyáltalán nem számítottam rá, hogy valaha is Kossuth-díjas leszek, azt hittem, hogy ez a lehetőség elszállt" - emlékezett vissza. "Nagy öröm, amikor mégis megkapja az ember" - jegyezte meg.

Életmű-kiállítása volt három évvel ezelőtt Szentendrén, a MűvészetMalomban, ahol száznál több szobrot, érmet mutatott be, még a pincében is voltak munkái, fotók köztéri szobrairól, köztük a 2006-ban, a Műegyetemnél felállított 56-os emlékműről. Évente 1-3 egyéni kiállítása is volt és valószínű, hogy mindezt mások is észrevették.

Sok köztéri alkotása van nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. A művész szívesen emlékezik vissza az 1848-as forradalom egyik hőséről, Winkler Lajosról (1810-1861) készített bronz domborműre, amely egy nagy márványtáblán van, magyar és olasz nyelven méltatja a velenceiek hősét. A táblát a velencei Szent Márk térrel szomszédos kis utcában állították fel 2002-ben. A másik 48-as forradalmár magyarról, a Garibaldi seregében szolgált tábornokról, Türr Istvánról készült mellszobrát 1999-ben Rómában, a Gianicolo-dombon avatták fel. Rómában a Szent Péter-bazilika altemplomában lévő Magyarok Nagyasszonya-kápolnában állították fel Boldog Erzsébetről, Boldog Dominici Jánosról és Boldog Hedvigről készített szobrait.

A magyar irodalmi és képzőművészeti élet több nagyságának a síremlékét is elkészítette, legutóbb Lázár Ervin íróét, de az ő munkája Barcsay Jenő festő és Cs. Szabó László író síremléke is.

Ahogy elmondta, manapság legfőbb teendői közé tartozik az áthelyezésre váró köztéri szobrainak a felügyelete. A Március 15. téren lévő, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 125. évfordulójára készült mészkő oszlopot át kell helyezni az építkezések miatt csakúgy, mint az egyik székesfehérvári iskolánál lévő szobrát. Mindezeken túl kisplasztikai sorozatokat készít magának, témája a korábbi állat-ember viszony formázása után a természet és az ember viszonya - tette hozzá Csíkszentmihályi Róbert.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!