Magyarország

2013.02.04. 19:18

Seszták Miklós: felháborító Vadai Ágnes és Török Zsolt nyilatkozata

Budapest, 2013. február 4., hétfő (MTI) - A kereszténydemokrata Seszták Miklós felháborítónak tartja és visszautasítja a független Vadai Ágnes és a szocialista Török Zsolt személyét érintő, de "tényeket elferdítő nyilatkozatát".

Budapest, 2013. február 4., hétfő (MTI) - A kereszténydemokrata Seszták Miklós felháborítónak tartja és visszautasítja a független Vadai Ágnes és a szocialista Török Zsolt személyét érintő, de "tényeket elferdítő nyilatkozatát".

Ezt a kormánypárti politikus közölte hétfőn az MTI-vel, kiemelve: a balliberális kormányok korábban tétlenül nézték, hogy 1000 milliárd forint landolt adózatlanul svájci és ciprusi bankszámlákon. A Gyurcsány-Bajnai kormány offshore cégeket "hizlalt" a nemzeti vagyonból, veszélybe sodorva ezzel a magyar államot - fogalmazott reagálásában.

Hozzátette: Bajnai Gordon máig nem adott magyarázatot az őt körülvevő offshore ügyletekre. A baloldal "szemét most az szúrja", hogy az új alkotmány elvágta az utat az offshore cégek előtt: közpénzek nem vándorolhatnak tisztázatlan tulajdonú gazdasági társaságokhoz. Ha rajtuk múlna, ezt is törölnék az alaptörvényből.

A kereszténydemokrata politikus szerint önmagában az a tény, hogy valaki egy társaságban felügyelőbizottsági tag, semmilyen kihatással nincs a társaság működésére. Ezért a felügyelőbizottság a gazdasági törvény alapján a társaság ügyvezetését ellenőrzi. Ezt 2012 májusában megtették, és azóta semmilyen kapcsolata nem volt sem azzal a gazdasági társasággal, ahol felügyelőbizottsági tag volt, sem a többi említettel. Így a megnevezett gazdasági társaságok létéről, illetve a pályázatukról is csak a nyilatkozatok olvasása után szerzett tudomást - hangsúlyozta. Kitért arra is: a felügyelőbizottsági tagságról való lemondását már 2012. július 10-én bejelentette a társaságnak, azzal, hogy az az új felügyelőbizottsági tag megválasztásával, de legkésőbb 2013. január 15-ével megszűnik. Így a tény az, hogy már nem vagyok a nevezett társaság felügyelőbizottsági tagja. Megjegyezte: az internetes megjelenésben foglaltakkal ellentétben, már 2008-tól felügyelő bizottsági tagja voltam ennek a Társaságnak.

Mint írta: az elhangzottak miatt most azt vizsgálják, hogy milyen következménye lehet Vadai Ágnes nyilatkozatának, hiszen az arra enged következtetni, hogy a szocialista kormányok idején az általuk delegált felügyelőbizottsági tagok nemcsak ellenőrzési, hanem irányítási feladatokat is elláttak a jogszabályi előírások helyett. Megjegyezte: Vadai Ágnes mentelmi joga mögé bújva úgy érzi, már most itt van a 2014-es kampány és az újabb politikai provokáció ideje. A mentelmi jog azonban csak a magánvádas ügyekben védi meg az elkövetőt, és a képviselő által tett kijelentésekkel álláspontja szerint megvalósul a jó hírnév sérelme és a hírnév rontás esete.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a Fidesz fővárosi, Lendvay utcai székháza előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a hétvégén napvilágot látott hírek szerint fideszes és KDNP-s politikusok keveredtek "off-shore közeli cégek" ügyeibe.

A politikus a Privát Kopó nevű bűnügyi magazin cikkére utalt, ami szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyik, szélessávú körzethálózati fejlesztések címén kiírt pályázatán a húszmilliárdos összegből 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyert el, amelyeket ugyanazon a napon hoztak létre, jegyzett tőkéjük megegyezik, a székhelyük címe azonos, továbbá - a lap szerint - átfedéseket mutat a vállalkozások tulajdonosi körének összetétele is.

A lap arra is utal, hogy két cégben közvetve érdekelt egy olyan zrt. is, amelyiknek a felügyelőbizottságában benne van Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő.

Vadai Ágnes, Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselő szintén hétfőn arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy az öt cég közül kettőben közvetetten érdekelt egy olyan vállalkozás is, amelynek felügyelőbizottságában ott ül Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő, a gazdasági és informatikai bizottság közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságának elnöke. Ezért a DK az ügyészségnél ismeretlen tettes ellen bejelentést tesz hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés gyanúja miatt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!