Magyarország

2013.02.26. 09:25

Nézőpont: Szelektív gondolkodás

<em>Ó ez a kis újságpapír, meg az a néhány pet-palack, amit a szemétbe dobok, az nem számít! – sajnos a többség így gondolkodik. S ahelyett, hogy elsétálna a szelektív szigetig, simán a kukába hajítja a hasznos hulladékot, ami így valóban haszontalan lesz</em>. <strong>Fabók Ágnes jegyzete</strong>.

Ó ez a kis újságpapír, meg az a néhány pet-palack, amit a szemétbe dobok, az nem számít! – sajnos a többség így gondolkodik. S ahelyett, hogy elsétálna a szelektív szigetig, simán a kukába hajítja a hasznos hulladékot, ami így valóban haszontalan lesz. Fabók Ágnes jegyzete.

Persze mindig vannak üdítő kivételek. Él egy család Kalifornában, akik szinte semmilyen hulladékot nem termelnek. Mindent újra hasznosítanak, illetve száműzték háztartásukból a műanyagot. Csak néhány dolog, amit „kimérősen” vesznek, eleve erre kialakított üvegekben tárolnak, s így „megspórolják” a környezetnek a terhelést: sampon, tusfürdő (természetes anyagokból), olaj, rizs, liszt, vaj, tej stb. Ha belegondolunk, hogy ezeket hagyományosan műanyag zacskóban vagy palackban vesszük meg, s utána, ha kiürült, akkor azt – még ha a szelektívbe is – de eldobjuk, akkor rájöhetünk, bizony igaza van a Johnson családnak.

De „tudatosék” másban is rendhagyóak. Például turkálóban vásárolnak, s egyszerre legfeljebb 4 nadrágjuk és 8 pólójuk van fejenként, s ha a gyerekek kinövik a ruhákat, akkor elajándékozzák. Csak természetes tisztítószereket használnak: ecet, só stb. A konyhai hulladék pedig egyértelmű, hogy a komposztba megy. Mert így is lehet, mert így érdemes igazán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!