Magyarország

2013.02.26. 16:24

Ab-döntés - A TASZ üdvözli az egyházelismeréssel kapcsolatos döntést

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) - A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, amellyel megsemmisítette az egyházak elismerésének szabályait, ám a jogvédő szervezet arra figyelmeztet, hogy azokat várhatóan beemelik az alaptörvénybe.

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) - A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, amellyel megsemmisítette az egyházak elismerésének szabályait, ám a jogvédő szervezet arra figyelmeztet, hogy azokat várhatóan beemelik az alaptörvénybe.

A TASZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ezt azután közölte, hogy az Ab megsemmisítette az egyházi törvény több rendelkezését, köztük azokat, amelyek az egyházak parlament általi elismerésének eljárására vonatkoznak.

Kiemelték: az Ab egyebek mellett a TASZ - kilenc egyház nevében benyújtott - alkotmányjogi panaszát bírálta el. Mint írták, üdvözlik a döntést, mert a tavaly január elsején hatályba lépett egyháztörvény "több mint 300 törvényesen működő egyházat fosztott meg jogi státusától, diszkriminatív feltételektől tette függővé az egyházként való elismerést, és felrúgta az állam és az egyház elválasztásának évszázados elvét".

A TASZ szerint az Ab-döntés legfontosabb eleme az, hogy az egyházként történő elismerést a törvényhozók helyett a bíróságok hatáskörébe utalja. Az egyházi cím parlamenti adományozása önkényes, politikai akarattól függ, és nélkülözi a tisztességes eljárás és a jogorvoslat lehetőségét - fogalmaztak.

Ugyanakkor megjegyezték: az Ab indokolásával ellentétes álláspontjuk szerint csak olyan bírósági eljárás lehet alkotmányos, amelynek nem tárgya a vallási közösség tanításának, hagyományainak és történetének tartalmi vizsgálata, és ahol az elutasító döntés ellen fellebbezni lehet.

Megjegyezték továbbá: az Országgyűlés az alaptörvény parlamenti elfogadásra váró negyedik módosításával visszahozná a most megsemmisített elismerési eljárást.

A szervezet az Ab-döntésnek azt a részét helyesli, amely kimondja, hogy visszaható hatállyal semmisítették meg a törvény több rendelkezését. Hangsúlyozták: a jog uralmát tiszteletben tartó kormányzatnak ilyen helyzetben mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy orvosolja azokat az anyagi és erkölcsi sérelmeket, amelyeket az alkotmányellenes törvény okozott nemcsak az Ab-hez forduló egyházaknak, hanem azoknak is, amelyek nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A közleményben úgy fogalmaztak: ugyanakkor nem lehet eltekinteni attól, hogy az egyháztörvény életbe lépése óta eltelt több mint egy év visszafordíthatatlanul konzerválta a jogsértő állapotokat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!