Magyarország

2013.01.18. 17:04

Ötpontos csomaggal védené a kisvállalkozásokat az LMP

Budapest, 2013. január 18., péntek (MTI) – Az LMP ötpontos javaslatcsomagot dolgozott ki a kisvállalkozások védelme érdekében – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Lengyel Szilvia és Scheiring Gábor képviselő. Indítványaikat benyújtják az Országgyűlésnek is.

Budapest, 2013. január 18., péntek (MTI) – Az LMP ötpontos javaslatcsomagot dolgozott ki a kisvállalkozások védelme érdekében – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Lengyel Szilvia és Scheiring Gábor képviselő. Indítványaikat benyújtják az Országgyűlésnek is.A tavalyi évben egész Európában Magyarországon ment tönkre a legtöbb vállalkozás – indokolta kezdeményezésüket Scheiring Gábor. Az ellenzéki politikus szerint a kormány "megásta a kisvállalkozások sírját", mert felemelték a járulékalapot és a járulékot miközben az egykulcsos adó terheit is megpróbálták ezekre a cégekre hárítani.

A Lehet Más a Politika azt javasolja, hogy a beszállítói szerződések fizetési határidejét hatvan napban maximálják – ismertette a két képviselő. Garanciális elemként bevezetnék, hogy a fizetés elmaradásának esetén a kis- és közepes vállalkozások azonnali inkasszójoggal érvényesíthessék követeléseiket.

A párt emellett a kisvállalkozások esetében is kibővítené a korlátolt felelősség intézményét, hogy így figyelembe lehessen venni a mögöttes tulajdonosi felelősséget is – hangzott el.

Az LMP-s képviselők úgy folytatták: a cégbejegyzéskor átláthatóvá kell tenni a tulajdonosi hátteret, fel kel tüntetni a tényleges tulajdonost, ezzel vissza lehetne szorítani az offshore-cégeket.

A kivállalkozásokra is ki kell terjeszteni a gyűjtőszámlahitel intézményét – sorolták tovább elképzeléseiket. Ezzel a lépéssel a vállalkozói magáningatlannal fedezett devizahitelek törlesztését segítenék.

A lánctartozások visszaszorításának érdekében a párt azt javasolja, hogy a fővállalkozónak kötelezően nyilatkozni kelljen arról, hogy milyen alvállalkozókat vont be a munkába. A megrendelő pedig először az alvállalkozók díját utalná át és a fővállalkozó csak akkor kapná meg a neki járó pénzt, ha bizonyítja, hogy rendezte alvállalkozói felé fennálló kötelezettségeit - ismertették javaslatukat az LMP képviselői.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!