Magyarország

2013.01.30. 16:29

Jobbik: elfogadhatatlan a kormány Alkotmánybírósággal kapcsolatos szándéka

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - A Jobbik elfogadhatatlannak tartja a kormány azon, sajtóhírek szerint meglévő szándékát, hogy eltiltsa az Alkotmánybíróságot az elmúlt húsz év alkotmánybírósági gyakorlatától, kizárólag az új alaptörvény szellemiségének figyelembe vételét engedélyezve a jövőbeni döntéseknél.

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - A Jobbik elfogadhatatlannak tartja a kormány azon, sajtóhírek szerint meglévő szándékát, hogy eltiltsa az Alkotmánybíróságot az elmúlt húsz év alkotmánybírósági gyakorlatától, kizárólag az új alaptörvény szellemiségének figyelembe vételét engedélyezve a jövőbeni döntéseknél.Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében hangsúlyozza: a kormány szándéka azért is elfogadhatatlan, mert nemcsak az Alkotmánybíróság hivatkozott gyakran korábbi döntéseire, de az állampolgárok is, amikor például alapjogaik védelme érdekében bírósághoz fordultak.

A Jobbik szerint az elmúlt húsz év alkotmánybírósági gyakorlatának felülvizsgálatára szükség lenne, de ha a munkát a teljes "kukába dobás" aktusával szeretné megspórolni a Fidesz, akkor "a gyereket is ki fogja önteni a fürdővízzel".

Staudt Gábor megjegyezte: semmilyen formában nem szeretnék megvédeni a 1949-es, "sztálinista alkotmány" toldozgatásával-foldozgatásával létrejött és az úgynevezett rendszerváltáskor is ideiglenesnek tekintett alkotmányt. Ettől függetlenül viszont az elmúlt húsz év alkotmánybírósági gyakorlatában számos olyan döntés található, amely a demokratikus jogi kultúra megteremtője volt, és mint ilyen, önálló értéket és hivatkozási alapot képvisel - olvasható a közleményben.

Az origo.hu szerdán kormánypárti forrásokra hivatkozva írt arról, hogy "újabb drasztikus módszerrel" korlátozná az Alkotmánybíróság mozgásterét a kormány, válaszul arra, hogy a testület az elmúlt hetekben több, a kormánypártok számára fontos törvényt megsemmisített. A portál értesülései szerint a tavaszi ülésszakon elfogadandó alaptörvénymódosítás-csomagba építenék be azt a korlátozást, amely szerint az elmúlt 20 év alkotmánybírósági gyakorlata helyett a testület a jövőben csak a tavaly hatályba lépett alaptörvény szellemiségét vehetné figyelembe.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!