Magyarország

2013.01.15. 14:03

Csökkent a kiszabott fogyasztóvédelmi bírság mértéke Szabolcsban

Újfehértó -  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tavaly elvégzett ellenőrzések tapasztalatai szerint 2011-hez képest csökkent a különböző jogsértések miatt kiszabott fogyasztóvédelmi bírság mértéke, viszont magasabb volt a vizsgált termékek kifogásolási aránya - hangzott el a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének évértékelő sajtótájékoztatóján a Szabolcs megyei Újfehértón kedden.

Újfehértó -  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tavaly elvégzett ellenőrzések tapasztalatai szerint 2011-hez képest csökkent a különböző jogsértések miatt kiszabott fogyasztóvédelmi bírság mértéke, viszont magasabb volt a vizsgált termékek kifogásolási aránya - hangzott el a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének évértékelő sajtótájékoztatóján a Szabolcs megyei Újfehértón kedden.A tájékoztatón részt vett Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója is, aki 2012-es évet a hatóság megalakulása óta eltelt időszak legeredményesebb éveként értékelte. A főigazgató szerint a hagyományos piacfelügyeleti munka az uniós tagállamok közül Magyarországon a leghatékonyabb és legeredményesebb, bizonyítja ezt az is, hogy a fogyasztók számára veszélyes termékek riasztási rendszerében Magyarország tavaly az első helyen végzett az uniós tagállamok közül.

Pintér István a másik nagy eredményként a határon átnyúló panaszügyintézésben végzett munkát említette, amelyet Brüsszel is a legkiemelkedőbbre értékelt. Az NFH főigazgatója szerint az eredményeket csak széleskörű társadalmi összefogással lehetett elérni, ennek érdekében több kezdeményezést indított el az elmúlt években a hatóság. Ilyen volt például a fogyasztóvédelemben a jogkövető vállalkozások munkáját elismerő pozitív lista és a fogyasztóbarát embléma bevezetése, a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár gondolata, a fogyasztóvédelmi konzultációsorozat elindítása, illetve az óvodás és kisiskolás korúakat megcélzó, a fogyasztói tudatosság erősítését elősegítő Okoskosár interaktív program is - ismertette Pintér István.

Juscsák Dóra, a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi főfelügyelőségének vezetője a szervezet tavalyi munkájáról szólva elmondta: a felügyelőség 2012-ben 1500 ellenőrzést végzett el, és az esetek 32 százalékában talált kifogásolnivalót. A kifogásolási arány 2011-hez képest kismértékben emelkedett, a kiszabott bírságok aránya viszont csökkent, 2012-ben elérte a 18 millió forintot.

A felügyelőség az elvégzett termékbiztonsági vizsgálatok során 66 féle, összesen 397 darab veszélyesnek minősülő terméket talált, amelyek ezek nagy része gyermekjáték, valamint csecsemő- és kisgyermek-ruházati termék volt - tette hozzá Juscsák Dóra.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!