Magyarország

2013.01.27. 13:12

A gyermekek dolgoztatását vizsgálta az ombudsman

Budapest, 2013. január 27., vasárnap (MTI) - Amennyiben gyermekek munkáltatását észlelik ellenőrzés során, a munkaügyi felügyelőségeknek a jogszabály szerint értesíteniük kell az illetékes gyermekjóléti szolgálatot, ez azonban a legtöbbször elmarad - állapította meg vizsgálatában Szabó Máté ombudsman. Erről a biztos hivatala vasárnap tájékoztatta az MTI-t.

Budapest, 2013. január 27., vasárnap (MTI) - Amennyiben gyermekek munkáltatását észlelik ellenőrzés során, a munkaügyi felügyelőségeknek a jogszabály szerint értesíteniük kell az illetékes gyermekjóléti szolgálatot, ez azonban a legtöbbször elmarad - állapította meg vizsgálatában Szabó Máté ombudsman. Erről a biztos hivatala vasárnap tájékoztatta az MTI-t.Az ombudsman még 2010-ben egy sajtóhír alapján tekintette át a gyermekek törvényellenes dolgoztatásának jelenségét, a hatóságok ezzel kapcsolatos intézkedéseit. Most véget ért utóvizsgálata során arról győződött meg, hogy megvalósultak-e a munkaügyi ellenőrzéssel kapcsolatban megfogalmazott ajánlásai, változott-e a gyermekek jogait sértő ellenőrzési gyakorlat, növekszik vagy visszaszorul-e a gyermekek illegális foglalkoztatása - olvasható az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának közleményében.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatójának tájékoztatása szerint 2010-11-ben mindössze két-két ilyen esetet tárt fel a munkaügyi hatóság, a 2012-es évben azonban már hatot, főként a mezőgazdasági idénymunkákban, a vendéglátásban, illetve az építőiparban. A hatóság már több ízben találkozott azzal, hogy külföldi állampolgárságú gyermekeket foglalkoztattak illegálisan.

Szabó Máté megállapította, hogy a munkaügyi hatóság az ombudsman korábbi ajánlásának megfelelően értesítette a 16 év alatti fiatalok szüleit a gyermek munkavállalásáról, és lehetőség szerint a jelenlétükben hallgatta meg őket, azonban a gyermekjóléti szolgálatot mindössze egyetlen alkalommal tájékoztatta. Az ombudsman hangsúlyozza, hogy a 18 éven aluli gyermekek munkáltatását minden esetben jelezni kell a gyermekjóléti szolgálat felé, mert az csak így tudja eldönteni, szükséges-e intézkedéseket hoznia a gyermek védelme érdekében.

Az ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy miután a tankötelezettséget 16 éves korra szállították le, lehetséges, hogy a korábbinál nagyobb számban jelenik meg a munkaerőpiacon ez a 18 év alatti korosztály, amelyre azonban speciális munkajogi szabályok vonatkoznak.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!