Magyarország

2012.12.18. 17:53

Hallgatói tiltakozások - A HAT csatlakozik az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumhoz

Budapest, 2012. december 18., kedd (MTI) - Csatlakozik az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumhoz a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) - közölte az utóbbi szervezet kedden az MTI-vel.

Budapest, 2012. december 18., kedd (MTI) - Csatlakozik az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumhoz a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) - közölte az utóbbi szervezet kedden az MTI-vel.

A Hálózat a Tanszabadságért kiemelte: megalakulásuk óta következetesen kiállnak a tanszabadság elvének és gyakorlatának érvényesítéséért. Ez történt a köznevelési törvény kapcsán, valamint a hallgatói keretszámok "durva módosítása" esetében februárban, illetve decemberben is.

A tanszabadság korlátozását látják a közoktatási intézmények államosításában, a tartalmi szabályozás rendszerében, és a felsőoktatási intézmények autonómiájának korlátozásában - sorolták.

Kitértek arra is: a HAT csatlakozott a Humán Platformhoz, mert azt látták, hogy ami a köznevelési törvény elfogadásával 2011-ben elindult, az a művészeti életben, valamint az egészségügyi és szociális ellátás területein napjainkban bontakozik ki.

Az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum hétfőn tartotta alakuló ülését az ELTE-n, a résztvevők elfogadták és támogatásukról biztosították a hallgatók hat pontját.

A felek - a Magyar Rektori Konferencia Elnöksége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Hallgatói Hálózat tagjai, az Oktatói Hálózat tagjai, a Pedagógusok Szakszervezete és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - az MTI-hez hétfőn késő este eljuttatott nyilatkozatukban azt írták: a magyar köz- és felsőoktatás képviselőiként, érzékelve az oktatáspolitika súlyos válságát és felismerve az összefogás szükségességét, kölcsönösen kinyilvánították együttműködési szándékukat.

"Hisszük, hogy a magyar köz- és felsőoktatás érték, amelyért mindannyian felelősséggel tartozunk" - fogalmaztak, és rögzítették: az universitas több évszázados szellemiségét követve elfogadják és támogatják a hallgatók által megfogalmazott pontokat: azaz a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, hogy legalább 44 ezren kezdhessék meg állami ösztöndíjas formában felsőfokú tanulmányaikat, állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat, töröljék el a hallgatói szerződést, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, és az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!