Magyarország

2012.12.14. 08:18

Hallgatói tiltakozás - Folytatódtak a demonstrációk, középiskolások is tiltakoztak

Budapest, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Több nagyvárosban is folytatódtak csütörtökön a felsőoktatás átalakítása elleni demonstrációk, a tiltakozáshoz középiskolások is csatlakoztak.

Budapest, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Több nagyvárosban is folytatódtak csütörtökön a felsőoktatás átalakítása elleni demonstrációk, a tiltakozáshoz középiskolások is csatlakoztak.

Budapesten, Debrecenben, Dunaújvárosban, Szegeden, Pécsett és Gyöngyösön is voltak hallgatói tiltakozások. A baranyai megyeszékhelyen a Leöwey Klára Gimnázium több száz tanulója és a fővárosi Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai ülődemonstrációt tartottak, míg a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói a folyósokon vagy az udvaron maradtak, tanórákra csak kevesen mentek be.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának 12 fős hallgatói küldöttsége petíciót olvasott fel a felsőoktatási keretszámok csökkentése ügyében a szombathelyi városi közgyűlés ülésén, és tiltakozó plakátokat osztottak.

Délben az emberi erőforrások minisztere újabb egyeztetésre hívta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségét, amely válaszában jelezte: aznap nem megy el Balog Zoltánhoz, december 18-i időpontot javasol. A tárcavezető pénteken a Magyar Rektori Konferencia elnökségével egyeztet Pannonhalmán.

Debrecen fideszes polgármestere, Kósa Lajos bejelentette: kerekasztal-tárgyalásokat kezd a felsőoktatást érintő kérdések megvitatására a debreceni városvezetés, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata és az egyetem vezetése. Az egyetemi hallgatók képviselői a debreceni közgyűlés ülésén adták át az előző este elfogadott hatpontos követeléseiket a polgármesternek, aki ezt követően zárt körű megbeszélést folytatott velük.

Kora este mintegy kétszáz középiskolás tüntetett a budapesti Széll Kálmán téren, ők a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen aláírásokat is gyűjtöttek. A résztvevők később az oktatási államtitkárság épülete elé vonultak. Megmozdulásukat támogatta az Oktatói és a Hallgatói Hálózat is.

A Dunaújváros Főiskola mintegy kétszáz hallgatója tiltakozó gyűlést tartott, a résztvevők a főiskola épületéből a városháza elé sétáltak. A Károly Róbert Főiskola diákjai nyílt levelet adtak át Gyöngyös polgármesterének, aki biztosította őket: a rendelkezésére álló fórumokon megosztja a diákok gondjait, azokra lehetőség szerint megoldást is keresve.

Pécsett este is volt demonstráció, körülbelül félezren emeltek szót a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen a 48-as téren.

A pártok és érdekképviseletek is hangot adtak véleményüknek. Az MSZP volt oktatási minisztere, Hiller István minőség- és szegényellenesnek nevezte a kormány felsőoktatási koncepcióját, és szolidaritásáról biztosította a tiltakozó hallgatókat, középiskolásokat és egyetemi vezetőket.

A Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke, Veress Áron közölte: a Fidesz országos választmányának ülésén vitatnák meg a felsőoktatás átalakításának kérdéseit, köztük a keretszámok ügyét. Kezdeményezésüket eljuttatták a választmányt vezető Kövér Lászlónak.

A LIGA Szakszervezetek közleményben jelezte, hogy kiáll a tiltakozó hallgatók mellett, és arra kér minden pártot: ne akarják kisajátítani a diákok demonstrációit, hanem a parlamentben dolgozzanak értük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!