Magyarország

2012.11.20. 19:28

Hagyó-per - A kilencedrendű vádlott nem ismerte el bűnösségét

Kecskemét, 2012. november 20., kedd (MTI) - Nem ismerte el bűncselekmény elkövetését Z. Tibor kilencedrendű vádlott, a bíróság előtt fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalási napján.

Kecskemét, 2012. november 20., kedd (MTI) - Nem ismerte el bűncselekmény elkövetését Z. Tibor kilencedrendű vádlott, a bíróság előtt fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalási napján.

Z. Tibor Antal Attila vezérigazgató kinevezése után került a BKV Zrt.-hez, 2007-től a sajtóiroda vezetője, majd kommunikációs főosztályvezető, 2008 júliusától pedig közönségkapcsolati főosztályvezető volt.

A bíró kérdésre elmondta: nem ismeri el a bűnösségét, minden vádpontban ártatlannak vallja magát, kérdésekre a tárgyalás jelenlegi szakaszában nem válaszol. Fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomásait, és felolvasta vallomáskiegészítését.

Vallomása szerint amikor a nyolcadrendű vádlott javaslatára BKV Zrt.-hez került, az jól szervezett munkahely volt, nem egy "bűnszervezet".

Hangsúlyozta: téves az a feltevés, hogy a közlekedési vállalat kommunikációs területen dolgozó munkatársai el tudták volna végezni a külsős cégek által elvégzett munkát, mert nagyon le voltak terhelve.

Vallomásában kitért arra, hogy "nagyon naiv volt", amikor az első kihallgatásra beidézte a rendőrég, ennek ellenére ügyvédjével jelent meg.

Írásbeli vallomást nyújtott be a nyomozóhatóságnak, 2010. február 3-án házkutatást is tartottak a lakhelyén, majd visszavitték a fővárosba és őrizetbe vették. Kérte, engedjék meg neki, hogy értesíthesse a feleségét, amire azt mondták neki, ne idegeskedjen, mert a rádió híreiből már mindenki értesült arról, hogy őrizetbe vették.

Átszállították a Gyorskocsi utcába, ahol szavai szerint "a sajtó véresszájú részlege" nem volt jelen.

A vele szembeni eljárást elfogadhatatlannak minősítette. Vallomása szerint a sajtóban három név szerepelt a "bűnszervezet" listáján, amelyhez a "politika megtalálta a három embert a névsor elejéről, végéről és a közepéről".

Hozzátette: "a benttartásom még a bentieket is mosolyra késztette, hiszen háromgyermekes apaként nem állhatott fent a szökés és elrejtőzés veszélye", ráadásul, mint mondta, együttműködött a hatósággal.

A kilencedrendű vádlottat 51 napon keresztül tartották előzetes letartóztatásban. Elmondta, hogy letartóztatása idején a megpróbáltatások "külső utasításra, azaz szándékos nyomásgyakorlás részeként, vagy csak úgy, de folytatódtak".

Beszámolt arról, hogy egyszer, kihallgatásra kísérés közben közölték vele, lenne módja megegyezni "bizonyos dolgokban", és akkor hamarabb hazajuthatna a családjához.

A vádban szereplő kommunikációs szerződésekről elmondta: "a teljesítések megtörténtek, minden esetben indokolt szerződésekről volt szó a vádirat állításával ellentétben".

Z. Tibor a hatodrendű vádlott H. Éva kommunikációs munkáját, kettős szerepkörét hasznosnak ítélte a BKV Zrt. szempontjából, ennek tudatában írta alá prémiumának kifizetését is. H. Éva hatodrendű vádlott 2007. február 1-jétől a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metro részlegénél sajtóreferensként volt alkalmazásban, majd Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesi kabinetjében megbízással sajtó- és PR tanácsadói munkakört látott el.

Miután Z. Tibor felolvasta vallomását, Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a vádlott nyomozati szakban tett vallomásait kezdte felolvasni.

Csütörtökön Z. Tibor kilencedrendű vádlott nyomozati vallomásának felolvasásával folytatja a bíróság a bizonyítási eljárást.

Z. Tibor kilencedrendű vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest, valamint tízrendbeli, részben folytatólagosan elkövetett magánokitarat-hamisítás vétségével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!