Magyarország

2012.08.03. 13:56

Az MSZP lehangolónak tartja a gazdasági adatokat

Budapest, 2012. augusztus 3., péntek (MTI) - Lehangolónak tartja az MSZP az első öt hónap gazdasági adatait.

Budapest, 2012. augusztus 3., péntek (MTI) - Lehangolónak tartja az MSZP az első öt hónap gazdasági adatait.

Tukacs István országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány unortodoxnak nevezett, az MSZP szerint alkalmatlan gazdaságpolitikája a GKI Gazdaságkutató Zrt. adatai szerint a reálbérek 5,7 százalékos csökkenéséhez és a várt 4,2 százaléknál másfél százalékponttal nagyobb inflációhoz vezetett.

A reálbércsökkenés elsősorban a kiskeresetűeket sújtja a versenyszférában és a közszolgálatban is, így például azokat az egészségügyi szakdolgozókat, akik 5-6 százalékot veszítettek keresetük értékéből - fejtette ki.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben a cégek többsége nemhogy a bérkompenzációt nem tudja teljesíteni, de elbocsátásokra kényszerül vagy kénytelen csökkenteni a béren kívüli juttatásokat.

Tukacs István szerint mindez egy olyan új adó- és gazdaságpolitikát tesz szükségessé, amely igazságosabb elosztást eredményez, erőteljesebben adóztatja a tőkejövedelmeket, forrásokat teremt a gazdasági növekedéshez, segíti a hitelezés beindítását és javítja az európai uniós támogatások felhasználását. Ezt célozza majd az MSZP alternatív költségvetési javaslata, amelyet ősszel terjesztenek a parlament elé - mondta.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!