Magyarország

2012.07.13. 13:37

MSZP: jog- és létbizonytalanság van Magyarországon

Budapest, 2012. július 13., péntek (MTI) - Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint amíg a tavalyi év az új közjogi berendezkedés kialakításáról és a demokratikus jogok csorbításáról szólt, az idei a Fidesz mögött álló gazdasági hátország megerősítése jegyében telik.

Budapest, 2012. július 13., péntek (MTI) - Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint amíg a tavalyi év az új közjogi berendezkedés kialakításáról és a demokratikus jogok csorbításáról szólt, az idei a Fidesz mögött álló gazdasági hátország megerősítése jegyében telik.

Tóbiás József a csütörtökön véget ért parlamenti ülésszakot értékelő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: továbbra is jog- és létbizonytalanság van Magyarországon, az ország ráadásul egyre inkább elszigetelődik, mert amíg a térség többi államában szinte kivétel nélkül növekszik a gazdaság teljesítménye, a magyar GDP idén csökken és jövőre is csak stagnálni fog.

Véleménye szerint az Országgyűlés döntései az elmúlt fél évben sem segítették a társadalmi különbségek csökkentését, a nehéz helyzetben élők felzárkóztatását és a középosztály lecsúszásának megakadályozását.

A szocialista politikus bírálta a július 1-je óta hatályos munkatörvénykönyvet, amiért erősíti a dolgozó emberek kiszolgáltatottságát, és sokuknak - a műszakpótlékok megszüntetése, illetve mérséklése miatt - fizetéscsökkenést okoz.

Kitért arra, hogy a tavaly elfogadott és még hatályba sem lépett köznevelési törvényt már a nyári rendkívüli ülésszak végén módosítani kellett, és kifogásolta a tankötelezettség korhatárának leszállítását is. Mint mondta, ez a felemelkedés lehetőségétől zárja el a hátrányos helyzetű fiatalokat.

Szerinte az egészségügy átalakításakor is az a szemlélet érvényesült, hogy aki nem képes megfizetni, nem kap megfelelő ellátást, ezt jelzi a gyógyszerkassza szűkítése, ami miatt sokan nem tudják majd kiváltani a felírt orvosságot.

Beszélt arról is, hogy a megszokott őszi időpont helyett a parlament már csütörtökön elfogadta a jövő évi költségvetés sarokszámait. Ugyanakkor azt mondta, a büdzsé "ceruzával készült", hogy bármikor lehessen javítani, és szerinte erre szükség is lesz, hiszen az eredetileg beterjesztett javaslaton ötletszerű változtatásokat hajtott végre a kormányoldal. A munkahelyvédelmi terv fedezetét rendkívül bizonytalannak értékelte.

A költségvetési törvényről a frakcióvezető-helyettes összefoglalóan azt mondta: nem teremti meg a növekedés és a fogyasztás bővülésének feltételeit, a magát az adócsökkentés kormányaként meghatározó Orbán-kabinet pedig ismét adóemeléseket hajt végre.

Tóbiás József szerint elmondható, hogy a kormány politikájával csak a Fidesz mögött álló gazdasági holdudvar áll jól. A Közgép Zrt. megbízásairól szólva azt mondta: nem az a bajuk a szocialistáknak, hogy magyar cég győz a közbeszerzéseken, hanem az, hogy csak egy magyar cég.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!