Magyarország

2012.04.27. 15:34

DK: Orbán "folyamatos adócsalást" követ el

Budapest, 2012. április 27., péntek (MTI) - Pokorni Zoltánhoz fordul a DK Orbán Viktor XII. kerületi háza miatt - a párt szerint ugyanis Orbán nem fizet elég adót XII. kerületi háza után.

Budapest, 2012. április 27., péntek (MTI) - Pokorni Zoltánhoz fordul a DK Orbán Viktor XII. kerületi háza miatt - a párt szerint ugyanis Orbán nem fizet elég adót XII. kerületi háza után.

A Demokratikus Koalíció (DK) Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterhez fordul, akitől azt várják, vizsgálja ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a valóságnak megfelelő mértékű adót fizet-e a városrészben álló ingatlanjuk után.

Varju László, a parlamenti frakcióval nem rendelkező párt országgyűlési képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, azért fordulnak most a fideszes kerületvezetőhöz, mert korábbi beadványuk után Rubovszky György, az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságának KDNP-s elnöke megtagadta az Orbán Viktorral szembeni vagyonnyilatkozati eljárás elindítását. Az ellenzéki politikus azt mondta, a miniszterelnök a bizottságnak elismerte, hogy a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatoknál nagyobb területet építettek be, vagyis - folytatta - úgy látják, Orbán Viktor "folyamatos adócsalást" követ el, hiszen a valóságosnál kisebb méretű ingatlan után fizet adót a XII. kerületi önkormányzatnak. Varju László szerint beadványukban ezért ennek kivizsgálására, illetve a törvényes mértékű terhek kivetésére szólítják Pokorni Zoltán fideszes kerületi polgármestert.

A miniszterelnök ellen a Demokratikus Koalíció (DK) független képviselője, Vadai Ágnes kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást április közepén arra hivatkozva: a Népszabadság információja szerint a miniszterelnök valótlan adatokat közölt a vagyonbevallásában. Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke levélben tájékoztatta Orbán Viktort az őt érintő indítványról és arra kérte a kormányfőt, hogy öt napon belül nyilatkozzon az ügyben. Ez a határidő most járt le és a miniszterelnök válaszolt is a megkeresésre. Rubovszky György az MTI megkeresésére pénteken azt mondta: a hatályos szabályozás alapján az ingatlannal kapcsolatos adatokat az ingatlannyilvántartás adatai szerint kell kitölteni, és miután Orbán Viktor vagyonnyilatkozata ennek a szabálynak megfelel, úgy döntött, megtagadja az eljárás megindítását. Kifejtette: a szóban forgó budapesti, Cinege utcai ingatlan egy társasház, amellyel kapcsolatban Vadai Ágnes azt feltételezi, hogy a hozzáépítések során további tulajdoni illetőségeket szerzett meg a kormányfő a közös tulajdonból.

A háznak van kívülálló, harmadik tulajdonosa is Orbán Viktoron és feleségén kívül - jegyezte meg. A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a miniszterelnök azt közölte a bizottsággal, hogy mihelyt a változás földhivatali átvezetése megtörténik, attól kezdve az új adatok szerint fogja vagyonnyilatkozatában feltüntetni az ingatlant - folytatta Rubovszky György. Hozzátette: a fennálló rendelkezések szerint az ingatlannal kapcsolatos adatokat az ingatlannyilvántartás szerinti adatok alapján kell kitölteni, tehát Orbán Viktor nem követett el hibát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!