Magyarország

2012.03.26. 13:56

OGY - Általános vitára alkalmas a bíróságok szervezetéről szóló törvénymódosítás - az MSZP kivonult

Budapest, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Részben a Velencei Bizottság által megfogalmazott kritikák és a Magyar Bírói Egyesület javaslatai alapján módosítják a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényt - mondta Répássy Róbert államtitkár hétfőn az alkotmányügyi bizottság ülésén, ahol általános vitára alkalmasnak találták az előterjesztést, az MSZP viszont kivonult a szavazás előtt.

Budapest, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Részben a Velencei Bizottság által megfogalmazott kritikák és a Magyar Bírói Egyesület javaslatai alapján módosítják a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényt - mondta Répássy Róbert államtitkár hétfőn az alkotmányügyi bizottság ülésén, ahol általános vitára alkalmasnak találták az előterjesztést, az MSZP viszont kivonult a szavazás előtt. 

A bizottság 17 igennel a kormánypárti képviselők és a független képviselő szavazatával általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot. A Jobbik tartózkodott, az MSZP pedig nem vett részt a szavazáson, előzőleg ugyanis kivonultak az elleni tiltakozásul, hogy fideszes javaslatra a kormánypárti többség a vita lezárásáról döntött. A fideszes Vas Imre arra hivatkozva kérte a vita lezárását, hogy a 9 órakor kezdődött ülésen fél 12-kor a nyolcból még csak a második napirendi pontnál tartottak. Ezt követően a frakciók öt perces reagálási lehetőséget kaptak, amelynek során a szocialista Bárándy Gergely azt mondta, ha olyan téma kerül elő, ami kínos a kormányoldalnak, akkor ezzel az eszközzel élnek. Közölte: ebben a "tárgyalási metódusban" az MSZP a továbbiakban nem vesz rész, majd az MSZP-s képviselők ki is vonultak az ülésről.

Répássy Róbert a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára az előterjesztők képviseletében azt mondta a módosító indítvány részben a Velencei Bizottság által megfogalmazott kritikák alapján, részben a Magyar Bírói Egyesület által korábban megfogalmazott javaslatok alapján készült. Mint mondta, a Velencei Bizottság széles körűen megvizsgálta a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényt, és pozitív megállapítások mellett számos kritikát is megfogalmazott.

Szerinte az egyik legfontosabb kritikára válaszul módosul a személyi kérdésekben érvényes szabályozás. Így bizonyos esetekben egyetértési jogot adnak az Országos Bírói Tanácsnak, például ha az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a bírói pályázati eljárás során a bírói tanács által felállított rangsortól el akar térni.

Mint mondta, a másik kérdés a parlamenti ellenőrzés és az elszámoltathatóság volt, ebben azt tartják racionálisnak, hogy félévente a számoljon be az OBH elnöke az Országgyűlésnek, egyszer a plenáris ülésen, egyszer az Alkotmányügyi bizottságban.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetője a bizottsági ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyek áthelyezésével kapcsolatban egy hónappal ezelőtt a kollégiumok és a szakmai vélemények alapján készült egy ajánlás, amelyben részletezték az ügyek áthelyezésének objektív szempontjait, hogy mindenképpen kiszűrjék a szubjektív értékítéletet ebben a folyamatban.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a Velencei Bizottság nem jelenítette meg, hogy a bírósági rendszerben több olyan komoly jogosítványokkal rendelkező szerv létezik, amelyben a bírók az érdekeiket érvényesíthetik.

Bárándy Gergely, az MSZP képviselője a kivonulásukat megelőző vitában azt mondta: a kormány "hatalmas sallert" kapott a Velencei Bizottságtól, amely arra figyelmeztetett, hogy az átalakítások veszélyeztetik a igazságszolgáltatás függetlenségét. Szerinte a módosítások következtében "valamivel jogállamibb" lesz a törvény, da arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen lesújtó véleményt még soha nem fogalmazott meg a Velencei Bizottság.

A jobbikos Gyüre Csaba azt kifogásolta, hogy a magyar ellenzék által megfogalmazott kritikákat a kormány lesöpörte, míg a Jobbik által "nagyrabecsült" Európai Uniótól által érkező direktívákat megfogadják. A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás pedig azt mondta, nincs válságban az igazságszolgáltatás, de az igazi változást abban látná, ha a politikailag korrumpálódott bírákat eltávolítanák.

Grúber Attila, a Fidesz képviselője azt hangsúlyozta, hogy a Velencei Bizottság szerepét a szocialistáktól eltérően nem úgy ítéli meg, mintha az "Úr ítélőszéke" mondott volna abszolút igazságot a magyar jogalkotás egy szeletéről. A Velencei Bizottság tekintélyének elismerése mellett úgy vélte: a bizottság is szakmai fórum, ahol szakmai tekintélyek fogalmazzák meg a véleményüket.

Répássy Róbert válaszában szintén azt hangsúlyozta, hogy a Velencei Bizottság véleménye nem abszolút igazság, ahogyan az MSZP-é sem. Ez egy tekintélyes vélemény, de mégiscsak egy vélemény - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!