Magyarország

2012.03.01. 16:53

Kónya Péter: a kormányzat akadályozza a foglalkoztatás növekedését

Budapest, 2012. március 1., csütörtök (MTI) - Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) társelnöke szerint az Orbán-kormány kifejezetten akadályozza a vállalkozások teljesítményének és ezzel a foglalkoztatásnak a növekedését.

Budapest, 2012. március 1., csütörtök (MTI) - Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) társelnöke szerint az Orbán-kormány kifejezetten akadályozza a vállalkozások teljesítményének és ezzel a foglalkoztatásnak a növekedését. 

A Szolidaritás szervezésében tartott csütörtöki budapesti "civil országértékelő tanácskozáson" Kónya Péter elmondta: ma civilek értékelnek, de azt szeretné, ha március 10-én az állampolgárok értékelnék az ország helyzetét és a kormány tevékenységét azzal, hogy részt vesznek a tüntetésükön.

A Szolidaritás társelnöke szerint hiba volt elhinni a kormányra készülő Fidesz-KDNP azon ígéretét, hogy a hatalomváltást összekapcsolják a politikai értékváltással. Azt mondta: az orbáni retorika középpontjában a munka áll, azonban sem a korábbi, sem a jelenlegi kormány nem fordított kellő figyelmet a foglalkoztatási deficitet kezelő gazdaságpolitikára.

Kónya Péter álláspontja szerint a bankok megsarcolása a hazai mikro- kis- és középvállalkozások százezreit fosztja meg a hitelfelvétel lehetőségétől, vagyis a működés feltételeitől. Kónya Péter hozzátette: a vállalkozásoknak 10-18 százalékkal kellene emelniük teljesítményüket ahhoz, hogy képesek legyenek eleget tenni a kormányzat bérpolitikai elvárásainak.

A Szolidaritás társelnöke bírálta a tanköteles kor 16 évre csökkentését és a közép- és felsőfokú oktatás keretszámainak korlátozását. Mint fogalmazott, a kormány politikájának eredménye, hogy az elmúlt időszakban megélénkült a nyugati munkaerőpiacra közvetítő cégek forgalma, illetve szerveződnek azok a vállalkozások, amelyek német és osztrák egyetemekre segítik a végzős magyarországi gimnazistákat.

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere felszólalásában elmondta, hogy az új önkormányzati törvény alapján csak a kötelező feladatokat látják el a helyhatóságok, így felértékelődik a civilek önkéntes munkája. A válság itt van és mélyülni is fog - vélekedett.

Majtényi László alkotmányjogász szerint "szemenszedett hazugság azt állítani, hogy a fülkeforradalom előtt Magyarországnak pártállami alkotmánya lett volna". Az egykori adatvédelmi azt mondta: a jogok és az intézmények megléte az alapja az alkotmányosságnak, ám jelenleg már csak a jegybank független. Álláspontja szerint kétségessé vált, illetve megnehezült a szociális jogok, a sztrájkhoz való jog, illetve a sajtószabadság érvényesülése.

Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa felszólalásában elmondta: a gazdasági növekedés tavaly 1,7 százalékkal nőtt, ami elmarad a kormány által tervezett 3,1 százaléktól.

Álláspontja szerint a gazdasági növekedés "kizárólag a kedvező külföldi folyamatoknak és jó időjárásnak köszönhető".

Mint elmondta, a legfrissebb adatok szerint nem sikerült a 10 évre ígért 1 millió új munkahely időarányos részét teljesíteni. Azt mondta, hogy a teljes munkaidős munkahelyek száma csökkent a kormányváltás óta.

Az infláció mértéke egy év alatt 4,9 százalékról 3,9-re csökkent 2011 végére - mondta Petschnig Mária Zita, szerinte azonban az államháztartási hiányt és az államadósságot csak a nyugdíjkasszák államosításával tudták csökkenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!