Magyarország

2012.03.21. 15:31

KDNP: a kommunista múlt lezárása nem csupán ügynökkérdés

Budapest, 2012. március 21., szerda (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint összefüggéseiben kezelve, és nem csak az ügynökkérdést kiragadva kell a kommunista múlt lezárásával foglalkozni.

Budapest, 2012. március 21., szerda (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint összefüggéseiben kezelve, és nem csak az ügynökkérdést kiragadva kell a kommunista múlt lezárásával foglalkozni. 

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a szerdai budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: nem csupán ügynökkérdésről van szó, ez ennél sokkal összetettebb.

Kiemelte: a rendszerváltás után húsz évvel nehéz igazán jó megoldást találni. A kommunista múlt lezárásával ugyanakkor foglalkozni kell, nem kiragadva az ügynökkérdést abból, hanem összefüggéseiben kezelve a problémát - rögzítette.

Lukács Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy annak akit megfigyeltek, legyen joga dönteni arról, mi legyen a sorsa a róla szóló adatoknak. Az érintettek számára a rájuk vonatkozó adatok megismerését "kitakarás nélkül" biztosítani kell, hogy dönthessenek - derült ki szavaiból.

Ez az egyetlen korrekt és tisztességes megoldás - összegezte a kereszténydemokrata politikus, aki szerint meg kell őrizni azoknak az emberi méltóságát, akiket megfigyeltek.

Szerinte akkor lehet ezt a kérdést véglegesen lezárni, ha az, aki segítette a hatalomban maradását egy diktatórikus rezsimnek, aki ezt a rendszert bármilyen formában kiszolgálta, és ezzel bizonyítható módon másoknak ártott, ne tölthessen be bizonyos tisztségeket, és ne kaphasson meg bizonyos kitüntetéseket.

A kormánypárti politikus azt mondta, hogy húsz évig csak az ügynökkérdésről beszéltek, és ez az első tévedés. Húsz évig maszatolás folyt ebben a kérdésben - állapította meg Lukács Tamás, aki felidézte az elmúlt időszak jogszabályi próbálkozásait is.

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: nem jogszabályt kell alkotni, hanem "jogrendet kell alakítani". Olyan jogrendet kell kialakítani, hogy egyszer és mindenkorra ezt a kérdést le lehessen zárni. Szerinte ezt úgy lehet megtenni, ha nem alkotnak olyan jogszabályokat, amelyeknek nincs következménye. A hatályos törvény sem mindenben felel meg a jogállami elveknek, "nem tudjuk ki az a közszereplő" - jegyezte meg Lukács Tamás.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának KDNP-s elnöke úgy látta, a kérdést akkor tudják lezárni, ha adott esetben egy közszereplő nem mondhatja: "na és". Azért tartunk itt húsz év után mert ezt lehetett mondani - mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!